​​​​Gigondas

Gigondas kom for alvor på vinkortet, da det fik egen appellation i 1971. Indtil da var Gigondas blot en af mange mindre kommuner i det sydlige Rhône. Den charmerende by ligger ved foden af Dentellerne og mange af de bedste vine kommer fra skråninger bag byen. Der bliver først og fremmest produceret rødvin i Gigondas. 93% er rødvin og 7% er rosé. Der er dog også en mindre del hvidvin, men altså ikke nok til at indgå i statistikken.

Grenache druen er dominerende og udgør mellem 65-80% af de fleste vine. Syrah og Mourvedre er dog blevet hyppigt tilplantet de senere år og udgør en større og større andel. Der er enddog specialcuveer, der udelukkende er fremstillet på f.eks. Syrah.

Gigondas bliver ofte sammenlignet med Chateauneuf-du-Pape. Og der er dog også visse ligheder. Bl.a. er hoveddruerne de samme. Men Gigondas har et køligere mikroklima end Chateauneuf-du-Pape og høster normalt et par uger senere. I år hvor vejret de sidste uger er godt, får man en fantastisk høst – er vejret ikke godt, bliver vinen mindre god. Men kvaliteten af druerne er generelt set rigtig god i Gigondas hver år.

Desværre er produktionsmetoderne meget forskellige i området. Der er stadig mange, der slet ikke er fulgt med tiden og laver vinen i mugne kældere med forældet udstyr. Det giver “sløve” og uinteressante vine. Men der er til gengæld også mange, der fremstiller fremragende vine – både på traditionel vis med lagring i store foudre og på moderne vis, hvor vinen lagre i små egefade.

En Gigondas vin er kraftfuld, robust og med en “grov” stil. Den varierer mindre i stil end en Chateauneuf-du-Pape. De fleste vine udvikler sig i 5-7 år og kan i gode år lagre i 15 år. De passer godt til det danske efterårskøkken med lidt kraftfulde kødretter. Pris/kvalitetsmæssig får man meget for pengene. En god Gigondas fås til under 100 kr. flasken, mens specialcuveerne er lidt dyrere.

De bedste producenter i Gigondas:

Domaine des Bosquets
Domaine de Cayron
Moulin de la Gardette
Domaine de Piauger
Domaine Raspail (Ay)
Château Redortier
Château de St.-Cosme
Domaine Santa Duc
Domaine St. Gayan
Tardieu-Laurent

Sælg eller køb vin på VinForum VinAuktion