New Zealand

De sydligste vinmarker i verden finder man i New Zealand. Klimaet er betydeligt koldere end i Australien – der er også 2000 km til fastlandet – og mange steder minder det om det vejrlig, man finder i Bourgogne.

Det er nok især Sauvignon Blanc, der har sat New Zealand på verdenskortet, men der er faktisk plantet flere ha. med Chardonnay og Müller-Thurgau. Også de røde druer Cabernet Sauvignon og Pinot Noir findes hyppigt i New Zealand.

I Danmark slog New Zealand sit navn fast ved en stor Chardonnay smagning i 1992, hvor Cloudy Bay, Chardonnay 1990 vandt. I Danmark er New Zealand Winepartners den største og mest interessante importør af new zealandske vine.

New Zealand består af to store øer, North Island og South Island. North Island er den varmeste del af New Zealand. Her er der nok varme til at også røde druer kan vokse – og i øvrigt en masse nedbør, der hurtigt kan ødelægge en høst! Der er meget frugtbart på nordøen og en stor del af vinmarkerne er beplantet med Müller-Thurgau, der især anvendes til almindelig konsum-vin. Der dyrkes Cabernet Sauvignon, Pinot Noir og Chardonnay i Hawkes Bay, som nok er det bedste område på North Island. Alle vinene er righoldige med frugt og kan drikkes alene eller til lette kødretter.

South Island er området, hvor især Sauvignon Blanc dyrkes og kan give nogle af de bedste Sauvignon-vine i verden. Det er især i området Marlborough at disse vine kommer fra. Marlborough er i øvrigt New Zealands største vinområde. Der dyrkes også andre druer her, men det er Sauvignon Blanc’en, der forbliver den vigtigste. Sauvignon Blanc går godt sammen med fisk, men også ikke for kraftig orientalsk mad kan matches med Sauvignon Blanc.

Vigtige links om New Zealand

Nedenfor er en kort liste over nogle vigtige links om new zealandsk vin og andet, der kan være af intereresse om New Zealand:

New Zealand Wine
Den officielle vinside om vin i New Zealand. Bestemt et besøg værd og et godt opslagsværk.

Find new zealandske vine i vintesten her

Sælg eller køb vin på VinForum VinAuktion