​​​​Côte de Beaune

Côte de Beaune er den sydlige del af Côte d’Or, der er hjemstedet for de store Bourgogne vine. Côte de Beaune starter i nord ved Corton-højen mellem Nuits-Saint-Georges og Beaune og strækker sig sydpå i omkring 25 km til floden Dheune.

Vinmæssigt er området næsten dobbelt så stort som Côte de Nuits og det er stadig de røde vine, der dominerer, selv om de hvide er de bedste og mest berømte. De røde vine bliver lettere, lidt mere parfumeret og mere bær-domineret og er generelt bare ikke lige så gode som i Côte de Nuits. Det giver sig også udslag i, at der kun er én Grand cru mark for røde vine, Corton.

De hvide vine er dog fremragende ikke mindst i de tre nabokommuner, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet og Meursault.

De 16 kommuner eller distrikter

Der kan anvendes flere forskellige klassifikationer i Côte de Beaune. Over den grundlæggende AOC Bourgogne ligger Côte de Beaune Villages, en generel betegnelse for vine fra en eller flere af 16 landsbyer i distriktet, dog uden Aloxe-Corton, Pommard, Volnay og Beaune.

Dernæst kommer de individuelle kommunevine, f.eks. AOC Volnay, og derefter Premier Cru. Står der blot Premier Cru på etiketten er det en blanding af flere marker, står der Premier Cru og et vinmarknavn kommer vinen udelukkende fra denne mark.

Grand Cru er også her højeste niveau. Der er dog ikke så mange som i Côte de Nuits og de er samlet i kun tre kommuner. I Aloxe-Corton finder man den røde Corton og den hvide Corton Charlemagne. De øvrige fem hvide Grand Cru’er ligger i Puligny-Montrachet og Chassagne-Montrachet.

Fra nord til syd er kommunerne i Côte de Beaune:

Ladoix-Serrigny
Ladoix er den nordligste af landsbyerne i Côte de Beaune. Her er 160 ha vinmarker, blandt andet et stykke af Corton Grand Cru markerne.

Pernand-Vergelesses
Pernand-Vergelesses, som er en køn lille landsby, producerer omkring 30.000 kasser vin om året, hvoraf 75% er rødvin. Kommunen har 34,3 ha af Grand Cru Corton-Charlemagne og fem Premier Cru’er (57 ha), hvoraf Ile de Vergelesses er den mest bemærkelsesværdige. Der er 228,3 ha vinmarker i alt.

Aloxe-Corton
Aloxe-Corton er domineret af bakken ​​Corton, hvor omkring 100 hektar, er afsat til rødvine. Det er tilladt at tilføje navnet på hver af de 22 parceller til Grand Cru navnet, så du kan finde Corton Le Corton, Corton Clos du Roi, Corton-Bressandes, Corton-Renardes og så videre. Når de er bedst kombinerer de kraften fra Côte de Nuits og elegancen fra Côte de Beaune.

På den sydvestlige side af bakken finder man den hvide Grand Cru Charlemagne. Totalt dækker appellationen ​​Aloxe-Corton 297,1 ha, hvoraf 169,6 ha er Grand Cru og 37,5 ha er Premier Cru.

Savigny-lès-Beaune
Savigny er den tredje største appellation i Côte de Beaune med en produktion på omkring 100.000 kasser vin, hvoraf det meste er rødvin. Der er 22 Premier Cru’er, som groft kan deles i to stilarter. Vinene er mere delikate på den sydvendte lerjord mod nord og rundere og mere frembrusende på den østvendte grusholdige jord mod syd. Vinmarkerne dækker 544 ha, hvoraf 141,5 ha er Premier Cru.

Chorey-lès-Beaune
Chorey er endnu en satellit af Beaune og producerer hovedsageligt rødvin i en stil, der minder om Beaune og Savigny men endnu lettere. Appellationen blev først tildelt i 1970. Der er ingen Premier Cru på de 168 ha, hvoraf 9,3 ha er Chardonnay.

Beaune
Beaune er det kommercielle centrum for vin i Côte d’Or og er også den største appellation. Byen er især kendetegnet ved at de fleste store negocianter ligger her. Der er 28 Premier Cru’er på 322 ha ud af  i alt 450 ha vinmarker. De nordlige vine er fastere og længerevarende, de sydlige vine blødere og mere ligefremme.

Pommard
I Pommard fremstilles nogle af de mest tanninrige og fyldig vine i hele Cote d’Or. Pommard er forholdsvist kendt i den brede befolkning, måske fordi navnet er forholdsvist nemt at udtale. Her er i alt 337 ha vinmarker, hvilket gør området til det næststørste efter Beaune. 135 ha er Premier Cru, hvor Les Epenots og Les Rugiens er de bedste og mest kendte.

Volnay
Generelt er vinene fra Volnay lettere, mere elegante og bærfyldte end de fleste andre røde Bourgogne vine i Cote d’Or. Her er 242 ha vinmarker, hvoraf 115 ha deles af hele 26 Premier Cru’er. De bedste af disse er Bousse d’Or, Champans, Clos des Chenese, Clos des Ducs, Les Caillerets, Santenots og Taille Pied.

Rødvin fra Santenots vinmarken er klassificeret som Volnay Santenots, mens hvidvin fra samme vinmark kan kalde sig Meursault Premier Cru eller Meursault Santenots.

Monthelie
Sydvest for Volnay ligger den lille historiske landsby Monthelie. Det er lidt væk fra de andre kommuner, både i geografisk forstand og også vinmæssigt. Vinene er lettere end i Volnay, priserne lavere og generelt er kvaliteten heller ikke så høj. 31 ha ud af 140 ha er Premier Cru.

Saint Romain
Saint Romain ligger nærmest under en klippe på toppen af ​​Clous dalen over Meursault. Appellationen blev først udpeget i 1947 og der er ingen Premier Cru’er på de 135 ha. De røde vine kan godt være lidt rustikke og i mange tilfælde er de hvide bedre.

Auxey-Duresses
Her er der stadigt mest rødvin, som godt kan være kraftige og lidt rustikke a la Pommard. Der er 32 ha Premier Cru vinmarker ud af de i alt 170 ha.

Meursault
Det kan virke lidt overraskende, at et af ​​de mest berømte navne i Bourgogne ikke har nogen Grand Cru. Der er dog mange, der mener, at Premier Cru’en Les Perrieres skal ophøjes og er på Grand Cru niveau, men det er altså ikke sket.
I Meursault er der stort set kun Chardonnay, idet de røde fra 1. Cru’en Santenots benævnes Volnay, mens de hvide er Meursault. De hvide vine er mineralske og komplekse men også rige, da man typisk giver vinene en god fadlagring. I nogle tilfælde kan de derfor blive lidt smør- og nøddeagtige. Der er 132 ha Premier Cru ud af i alt 437 ha.

Blagny
Blagny er en lille landsby nede på sletten, hvis hvide vine sælges som Meursault eller Puligny-Montrachet. Blagny appellation blev oprettet i 1970 for de røde vine i kommunen. Vinene er ikke på niveau med vinene fra højderyggen.

Puligny-Montrachet
Puligny-Montrachet er vel det bedste hvidvinsområde i verden – hverken mere eller mindre! Der er kun 235 ha og kommunen er derfor mindre end dens to naboer, Meursault og Chassagne-Montrachet. I Puligny finder vi to af de seks hvidvins Grand Cru’er, der er i hele Bourgogne, og det endda hele markerne; Chevalier-Montrachet og Bienvenues-Bâtard-Montrachet. Desuden findes halvdelen af to Grand Cru’er (nogle vil sige de bedste halvdele) også i Puligny, nemlig Bâtard-Montrachet og så kongen, Montrachet.

Montrachet er på 8 ha, hvor 4 ha ligger i Puligny og 4 ha i Chassagne.

Der er også 100 ha Premier Cru vinmarker i Puligny. Teknisk set er der 24 Premier Cru’er, men 10 af dem repræsenterer bestemte parceller inden for andre Premier Cru’er.

montrachet fra Jadot

Chassagne-Montrachet
Chassagne deler Montrachet og Bâtard-Montrachet Grand Cru’erne med Puligny og har så desuden den lille Grand Cru Criots-Batard-Montrachet på kun 1,57 ha for sig selv. Der er i alt 350 ha vinmarker i Chassagne, hvoraf de 159 er Premier Cru. En del er i øvrigt tilplantet med Pinot Noir.

Den hvide vin er rigere end Puligny men ikke så elegante og mineralske.

Saint Aubin
Ud mod Hautes-Côtes de Beaune vest for Montrachet blev vinmarkerne i St. Aubin engang beplantet med Gamay-druen. Men i dag er det en blanding af Chardonnay og Pinot noir. Traditionelt er landsbyen blevet overskygget af de berømte navne i øst, selvom omdømmet på de hvide vine er steget voldsomt de senere år. 156 ha af 237 ha er Premier Cru.

Santenay
Vi er nået til den sydligste del af Côte de Beaune og igen er Pinot noir fremherskende, idet 90% af vinen fra Santenay er rød. Vinene er faste, tenderer mere mod det rustikke end elegante, men er billigere end de store navne i nord. Santenay har 124 ha Premier Cru’er ud af 379 ha.

Les Maranges
Les Maranges blev oprettet i 1989 som en fusion mellem tre appellationer vest for Santenay: Cheilly-lès-Maranges, Dezizes-lès-Maranges og Sampigny-lès-Maranges. Egentlig er vi i Saône-et-Loire, men vinene hører til i Bourgogne. Vinene er anstændige og man kan gøre nogle gode, prisbillige køb her. 100 ha ud af 240 ha er Premier Cru.

Sælg eller køb vin på VinForum VinAuktion