7 gode råd om vin

Kan du lide vin, men ønsker ikke at gøre en hobby til en videnskab, så følge disse gode råd, når du skal købe vin:

  1. Vin skal smages. Det er risikofyldt, hvis man kun køber en vin på grund af etiketten, bagsidebeskrivelsen, som er lavet af importøren med salg for øje, eller på grund af en anbefaling. Det kan også være ærgeligt og dyrt at følge “jo dyrere jo bedre”, hvis det viser sig at vinen ikke falder i ens smag.
  2. Man skal have mod til en smagsdom. En vins kvalitet kan ikke måles objektivt men kun på dens egenskaber. Selv de bedste (og dyreste) vine kan af nogle bedømmes som “dårlige” eller “smage mærkeligt”. Så kassér en vin, selvom den er dyr, hvis du ikke kan lide den.
  3. Der findes ikke standard vin. Selv vine fra samme område, fremstillet på de samme druer og på samme måde, kan smage forskelligt. På samme måde kan man finde ukendte vine med en fremragende kvalitet og kendte vine med en dårlig kvalitet.
  4. Køb vinen hos en kompetent vinhandler, som du har tillid til. Det kan sagtens være i supermarkedet, men prøv også engang imellem at gå ind til en “rigtig” vinhandler, der kender sine vine og kan give god vejledning.
  5. Pas på ikke at købe for meget vin af en slags. Selvom du finder et område eller en bestemt vin du godt kan lide, så pas på ikke at købe for meget af det, for som begynder kan ens smag hurtigt ændre sig, ligesom vinen også kan skifte karakter. I øvrigt ved man jo heller ikke om der måske skulle være en anden vin man bedre kan lide!
  6. Lad være med på forhånd at kassere vine fra såkaldte “små årgange”. Der findes mange rigtig gode vine til en fornuftig pris i disse årgange. Og så har de typisk den fordel at de kan drikkes yngre end vine fra de kvalitativt bedre årgange.
  7. Køb den vin, der smager bedst; hvid eller rød, tung eller let, tør eller sødlig. Der findes fantastiske vine, der har disse forskellige egenskaber og ingen er på forhånd finere eller dårligere end de andre. Og inden for alle kategorier kan man finde fremragende (og dyre) eksemplarer.

Sælg eller køb vin på VinForum VinAuktion