​​​​Veneto

Veneto ligger i det nordøstlige Italien, hvor grænsen mod nord er Dolomitterne mod Østrig og sydgrænsen den flade dal ved floden Po. De vigtigste vindistrikter ligger på de skrånende alpine udløbere omkring hovedbyen Verona – tæt på Gardasøen. Nogle kalder Verona for Italiens vinhovedstad og det er da også her, Italiens store vinmesse VinItaly afholdes hvert år.

De mest kendte DOC’er i Veneto er Bardolino, Soave og Valpolicella, som mange danskere gennem årene har stiftet bekendtskab med – enten i Italien eller herhjemme. I Valpolicella fremtilles bl.a. Amarone, som af nogle karakteriseres som Italiens bedste vin. Ellers er kvaliteten meget svingende i området; fra det overdådige til de værste konsumvine, så man skal se sig godt for.

Druerne er både nogle rent lokale som Garganega (Soave), Corvina (Valpolicella) og Prosecco (mousserende) og de senere år også internationale druer som Cabernet, Merlot og Pinot Noir.

BARDOLINO

En lys og let rødvin, der fremstilles på Corvina Veronese og iblandes en mængde andre druer som Rondinella, Molinara, Negrara, Rossignola, Barbera, Sangiovese, Garganega. Bardolino skal drikkes mens den er ung (1-2 år efter høståret) og må gerne serveres lettere afkølet 15-16 grader.

SOAVE

Vel nok den mest kendte italienske hvidvin. Den er fremstillet af Garganega op til 90% og Trebbiano Soave for resten. Der findes meget ligegyldig Soave-vin, men når den er god er den let og forfriskende. Bolla laver en af de bedste Soave vine på det danske marked.

VALPOLICELLA

Valpolicella findes i lige så mange forskellige kvaliteter som Chianti. Fra det udrikkelige til gode vine. Den fremstilles af Corvina Veronese for 40-70%, Rondinella 20-40% og Molinara 5-25%. Rossignola, Negrara, Barbera og Sangiovese må udgøre op til 10%. Det er en let vin med smag af kirsebær og med en bitter eftersmag. De bedste af vinene kommer fra de kommuner i “bakkerne”, der må hæfte et “Classico” efter Valpolicella.

AMARONE

Amarone fremstilles af samme druer som Valpolicella og i samme område. Fremstillingen foregår ved at tørre druerne i 3-4 måneder inden gæringen. Derefter lagrer vinen på træfade og evt. flaske inden den frigives til salg. Amarone-vine er meget kraftige og tørre vine og med en høj alkoholprocent. Det er vine, der overdøver det meste mad og den er derfor god at nyde alene i et stille øjeblik. Nogle bryder sig ikke om vinen – andre mener det er det bedste Italien kan byde på. Døm selv!

Sælg eller køb vin på VinForum VinAuktion