​​​​Chianti

Chianti – Fra hverdagsvin til kultvin

Chianti i Toscana er et af de smukkeste områder i hele regionen og nok også den mest kendte og mest besøgte vinregion i Italien. Den tiltrækker hvert år tusindvis af turister fra hele verden.

Der er ikke helt faste grænser for Chianti-regionen, men det omfatter området i provinserne Firenze og Siena, der dækker hele området mellem de to byer og strækker sig mod øst mod Valdarno og mod vest til Val d’Elsa. Vinområdet når nord for Firenze og syd for Siena og strækker sig videre mod Arezzo, Pistoia og Montepulciano.

Chianti vin området

Chianti byder på et enestående landskab med grønne, bløde bakker dækket med brede områder af vinmarker og olivenlunde og med små sten-landsbyer kastet ind i bakkerne. Ud over det pragtfulde landskab er Chianti’s popularitet direkte forbundet til den rødvin, der produceres i regionen og som kendes som Chianti vin.

Traditionen med at dyrke vin i Chianti går lang tid tilbage i historien til etruskerne, der boede her før romerne. Takket være skriftlige kilder, er det nu kendt, at etruskerne ikke blot dyrkede vinstokke, men også producerede vine, der blev værdsat.

I dag er Chianti vin opdelt i forskellige distrikter, der alle må kaldes Chianti, men syv distrikter må tillige tilføje navnet på deres distrikt og disse regnes for at være bedre end den almindelige Chianti. Det drejer sig om:

gallo neroChianti Classico – den bedste og sikkert også mest kendte Chianti vin. Classico er området mellem Firenze og Siena med en række af de kendte byer som Greve og Radda. Historisk set er Chianti Classico der, hvor det hele startede, og i dag er den generelle konsensus, at den bedste vin i regionen laves her. Næsten alle producenter af Chianti Classico tilhører et konsortium, der fungerer som vagthund og sikrer, at en høj kvalitet i vinen. Disse medlemmer bruger en sort hane som symbol på halsen af hver flaske.

Colli Aretini – ligger i bakkerne mod Arezzo.

Colli Fiorentini – ligger i bakkerne omkring Firenze.

Colli Senesi – ligger i bakkerne omkring Siena.

Colline Pisane ligger i bakkerne mod Pisa.

Montalbano – er et område i Montalbano bakkerne omkring Pistoia.

Montespertoli – er bakkerne omkring Montespertoli.

Rufina – er området af bakker nær Rufina øst for Firenze.

I 1984 opnåede Chianti betegnelsen DOCG (Denominazione d’Origine Controllata e Garantita), hvilket er den højeste klassifikation af italienske vine.

Druerne i Chianti er først og fremmest den lokale Sangiovese, der også er druen i Brunello di Montalcino. Men i modsætning til Brunello er der intet krav om, at vinen skal være 100% Sangiovese, så der tilsættes ofte andre druer som Canaiolo Nero eller Cabernet Sauvignon. En Chianti vin må dog godt være 100% Sangiovese.

I mange år var bastflasken symbolet på en vin fra Chianti. Den blev typisk opfattet som en billig vin og det ry har været vanskeligt at ryste af sig, men de sidste mange års satsning på kvalitet er dog ved at rykke på den opfattelse. Det er bl.a. sket ved at introducere de såkaldte Super Toscanere, der stort set alle produceres i Chianti-området, men ikke efter de bestemmelser, der klassificerer en Chianti vin. Men disse vine har været med til at øge fokus på egnens vine og har trukket chianti vinen med op på forbrugernes nethinder.

Til hverdag er vinene, der blot kaldes “Chianti” til ca. 50 kr. pr. flaske, absolut at anbefale. Simpel Chianti har relativ høj i syre og har en frugt smag der minder om kirsebær, hvilket gør den perfekt til dagligdagsretter som pasta, kylling, pizza og mange andre italiensk inspirerede retter. Drik den normale Chianti inden for 2-3 år efter produktionsåret.

Vil du have en Chianti med en lidt mere “gods i”, som passer til kalvekød, grillet kylling, pasta og lam, så bør du prøve en Chianti Classico eller en Chianti Rufina, som fås til mange priser og kvaliteter. Du kan se et godt udvalg nedenfor fra gode og anerkendte producenter.

Er du til lidt dyrere vin kan du prøve nogle af SuperToscanerne fra Chianti området. Igen er der Vignamaggio, Monte Bernardi eller måske Tignanello – en af første og mest kendte SuperToscanere.

Annoncelinks til gode Chianti-vine:

Pagliarese Pagliarese Chianti Classico DOCG 2018
148,00 kr.

Læs mere »

Pagliarese Chianti Classico 2018 fremstår med en transparent rød kulør og klassiske, elegante Sangiovese-aromaer af røde kirsebær, tranebær, appelsinskal, jern og krydrede undertoner. I munden viser den fløjlsblød og ren frugt, mundvandsdrivend

Pagliarese Pagliarese Chianti Classico Riserva DOCG 2017
190,00 kr.

Læs mere »

Chianti Classico Riserva 2017 er en strålende og righoldig Chianti med et langt liv foran sig.  Vinen oser på smuk og nuanceret vis af mørke kirsebær, blomme, lakrids, mint og mineralitet, mens den i smagen viser dyb, lagfyldt frugt, mundvandsp

Castello di Volpaia Volpaia Chianti Classico 2019
160,00 kr.

Læs mere »

Volpaias højtbeliggende marker har uden tvivl haft god indflydelse på denne charmerende og race-rene Chianti Classico, som her i årgang 2019 forekommer både saftig og rødfrugtet i udtrykket. Vinen folder sig smukt ud i næsen med charmerende aro


Canonica A Cerreto, Chianti Classico 2015 - Fra Italien
139,00 kr.

Læs mere »

Canonica a Cerreto er beliggende i den sydlige ende af Chianti Classico regionen i Castelnuovo Berardenga. Det er en gammel klassisk vingård som i de senere år igen er kommet på private hænder. I 2003 byggede Bernabei familien en top moderne vinkælder. Vi

Canonica A Cerreto, Chianti Classico Riserva 2014 - Fra Italien
174,00 kr.

Læs mere »

Et glas vellavet Chianti - er som at træde direkte ind i en lille landsby i Toscana. Den varme efterårssol, duften af tørrede krydderurter og den intense duft af det italienske køkken fra det lokale trattoria. Her får du alt det pakket ind i masser af mod

Canonica A Cerreto, Sandiavolo Toscana 2014 - Fra Italien
174,00 kr.

Læs mere »

Husets prestige vin hedder Sandiavolo. Også selvom det er en IGT vin og dermed rent faktisk officielt hører til en lavere klassificering end Chianti Classico vinene. Vinen består af 1/3 Sangiovese, 1/3 Merlot og 1/3 Cabernet Sauvignon der er fadlagret 18

Find Chianti i VinForum VinTest

Sælg eller køb vin på VinForum VinAuktion