​​​​Chianti

Chianti – Fra hverdagsvin til kultvin

Chianti i Toscana er et af de smukkeste områder i hele regionen og nok også den mest kendte og mest besøgte vinregion i Italien. Den tiltrækker hvert år tusindvis af turister fra hele verden.

Der er ikke helt faste grænser for Chianti-regionen, men det omfatter området i provinserne Firenze og Siena, der dækker hele området mellem de to byer og strækker sig mod øst mod Valdarno og mod vest til Val d’Elsa. Vinområdet når nord for Firenze og syd for Siena og strækker sig videre mod Arezzo, Pistoia og Montepulciano.

Chianti vin området

Chianti byder på et enestående landskab med grønne, bløde bakker dækket med brede områder af vinmarker og olivenlunde og med små sten-landsbyer kastet ind i bakkerne. Ud over det pragtfulde landskab er Chianti’s popularitet direkte forbundet til den rødvin, der produceres i regionen og som kendes som Chianti vin.

Traditionen med at dyrke vin i Chianti går lang tid tilbage i historien til etruskerne, der boede her før romerne. Takket være skriftlige kilder, er det nu kendt, at etruskerne ikke blot dyrkede vinstokke, men også producerede vine, der blev værdsat.

I dag er Chianti vin opdelt i forskellige distrikter, der alle må kaldes Chianti, men syv distrikter må tillige tilføje navnet på deres distrikt og disse regnes for at være bedre end den almindelige Chianti. Det drejer sig om:

gallo neroChianti Classico – den bedste og sikkert også mest kendte Chianti vin. Classico er området mellem Firenze og Siena med en række af de kendte byer som Greve og Radda. Historisk set er Chianti Classico der, hvor det hele startede, og i dag er den generelle konsensus, at den bedste vin i regionen laves her. Næsten alle producenter af Chianti Classico tilhører et konsortium, der fungerer som vagthund og sikrer, at en høj kvalitet i vinen. Disse medlemmer bruger en sort hane som symbol på halsen af hver flaske.

Colli Aretini – ligger i bakkerne mod Arezzo.

Colli Fiorentini – ligger i bakkerne omkring Firenze.

Colli Senesi – ligger i bakkerne omkring Siena.

Colline Pisane ligger i bakkerne mod Pisa.

Montalbano – er et område i Montalbano bakkerne omkring Pistoia.

Montespertoli – er bakkerne omkring Montespertoli.

Rufina – er området af bakker nær Rufina øst for Firenze.

I 1984 opnåede Chianti betegnelsen DOCG (Denominazione d’Origine Controllata e Garantita), hvilket er den højeste klassifikation af italienske vine.

Druerne i Chianti er først og fremmest den lokale Sangiovese, der også er druen i Brunello di Montalcino. Men i modsætning til Brunello er der intet krav om, at vinen skal være 100% Sangiovese, så der tilsættes ofte andre druer som Canaiolo Nero eller Cabernet Sauvignon. En Chianti vin må dog godt være 100% Sangiovese.

I mange år var bastflasken symbolet på en vin fra Chianti. Den blev typisk opfattet som en billig vin og det ry har været vanskeligt at ryste af sig, men de sidste mange års satsning på kvalitet er dog ved at rykke på den opfattelse. Det er bl.a. sket ved at introducere de såkaldte Super Toscanere, der stort set alle produceres i Chianti-området, men ikke efter de bestemmelser, der klassificerer en Chianti vin. Men disse vine har været med til at øge fokus på egnens vine og har trukket chianti vinen med op på forbrugernes nethinder.

Til hverdag er vinene, der blot kaldes “Chianti” til ca. 50 kr. pr. flaske, absolut at anbefale. Simpel Chianti har relativ høj i syre og har en frugt smag der minder om kirsebær, hvilket gør den perfekt til dagligdagsretter som pasta, kylling, pizza og mange andre italiensk inspirerede retter. Drik den normale Chianti inden for 2-3 år efter produktionsåret.

Vil du have en Chianti med en lidt mere “gods i”, som passer til kalvekød, grillet kylling, pasta og lam, så bør du prøve en Chianti Classico eller en Chianti Rufina, som fås til mange priser og kvaliteter. Prøv f.eks. Ville Pomona, Villa Antinori, Vignamaggio eller Villa Travignoli. Alle tre gode producenter, der ligger lige under eliten og derfor kan fås lidt billigere.

Er du til lidt dyrere vin kan du prøve nogle af SuperToscanerne fra Chianti området. Igen er der Vignamaggio, Monte Bernardi eller måske Tignanello – en af første og mest kendte SuperToscanere.

[button color=”green” size=”big” link=”http://track.webgains.com/click.html?wgcampaignid=30078&wgprogramid=4851&clickref=chianti&wgtarget=http://www.fragtfrivin.dk/shop/toscana-210c1.html” target=”blank” ]Se Danmarks Største Udvalg af Chianti Her[/button]

Feriebolig i Chianti
Rejs i området og find din feriebolig her

Find Chianti i VinForum VinTest

Sælg eller køb vin på VinForum VinAuktion