Vinkælder

Grundstenen i enhver vinkælder (samling) består af hverdagsvinen. Hverdagsvinen er jævn vin, man når som helst kan nyde til en gang spagetti, frikadeller eller ost. Om det er hvid- eller rødvin er en smagssag, men man kan jo have lidt af hvert. Da hverdagsvinen er beregnet til at blive drukket og ikke gemt, skal man ikke købe for meget af én slags. Regn med at hverdagsvinen skal drikkes indenfor ½-1 år efter du har købt den.

Hverdagsvinen finder man i prisklassen op til 35-50 kr.

Når man først er fanget af vininteressen, vil man også gerne have et glas rigtig god vin til en god middag. Det kan f.eks. være til hyggemiddagen fredag og/eller lørdag aften eller en anden lejlighed. Her kan man med fordel købe lidt bedre vin i prisklassen 50 – 80 kr. – hvis muligt gerne op til 100 kr.

I denne prisklasse (vi kan kalde den festvinen) fås rigtig megen god vin – også vin der sagtens tåler lagring i op til 5 år (og måske længere). Husk at smage på vinen inden du køber den. Det vil være ærgeligt at købe så dyr en vin, hvis ikke man kan lide den. Prøv også at købe lidt forskelligt; både Bordeaux men også andre vine som Rioja, Chianti Classico, Gigondas (Rhône) eller måske australsk, sydafrikansk eller chilensk?

Til den meget specielle lejlighed eller når man blot har lyst til at smage en “stor” vin, kan man indkøbe nogle flasker, der kan ligge i over 5 – 10 år og måske længere. Her er vi i prisklassen over 100 kr. pr. flaske. Det er således mange penge vi taler om – på den anden side kan man ikke på en restaurant finde en vin til under 100 kr. og den er måske ikke engang 25 kr. værd? Så køb nogle flasker og tænk på hvor meget mere du får for pengene end sidste gang du var på restaurant!

De typiske vine i denne klasse er de klassiske:

Rødvin:

Bordeaux, Bourgogne, Hermitage og Châteuneuf-du-Pape (Rhône), Barolo og Barbaresco (Piemonte), Brunello og “Supervine” (Toscana), Ribera del Duero og de bedste Rioja’er (Spanien), endvidere diverse fra Australien, Chile, Sydafrika og Californien.

Hvidvin:

Bourgogne, Rheingau, Mosel og Rheinphalz (Tyskland), Sauternes, Eiswein, Beerenauslese og Trockenbeereauslese.

Mousserende: Kun årgangschampagner.

Hvormeget skal så investeres i en sådan vinkælder? Det afhænger selvfølgelig af hvormeget man drikker! Man skal således gøre op hvor mange flasker, der ryger til daglig, i weekenden og når man har gæster. Evt. kan medregnes gaver, når man er ude.

Som eksempel kan vi tage et ægtepar, der drikker hverdagsvin 2 gange om ugen, en bedre vin hver lørdag, en rigtig god vin (over 100 kr.) én gang om måneden. Desuden har de i alt 6 personer til middag hver måned, hvor der drikkes vin til mellem 50 og 100 kr. Som udgangspunkt drikker hver person ½ flaske hver. Det betyder, at man på årsbasis drikker følgende antal flasker:

Hverdagsvin: 2 fl. pr. uge = 104 fl. pr. år

Festvin: 1 fl. lørdagsvin pr. uge = 52 fl. pr. år

Gæster 4 fl. pr. måned = 48 fl. pr. år

Særlig vin: 1 fl. pr. måned = 12 fl. pr. år

I “vinkælderen” skal man således indkøbe følgende, dels for at fylde op og dels for at vedligeholde:

Hverdagsvinen: Her skal købes ca. 50 fl. hvert halve år. Regnes med en gennemsnitspris på ca. 40 kr. bliver det kr. 2.000 hvert halve år.

Festvinen: Starter man helt forfra, skal der især investeres i disse vine, da de jo kan ligge i op til 5 år (måske længere). Man bør ikke købe mindre end 3 (men helst mindst 6) af hver slags, for så kan man prøve dem undervejs. I løbet af de første 2-3 år, man opbygger sin vinkælder, bør man købe mellem 2-3 gange flere flasker end man forventer at drikke i den prisklasse. Det betyder at man i ovenstående eksempel skal indkøbe 200 – 300 flasker de første år – eller for ca. 10.000 – 20.000 kr (alt efter hvilken prisklasse man køber). Når man først har fyldt op skal man “blot” vedligeholde med ca. 100 fl. pr. år.

Særlig vin: Her kan man købe en flaske eller flere i ny og næ og så se om man kan lade dem ligge. Alternativt kan man investere i en hel kasse (12 fl.) af en særlig god vin, som man godt kan lide.

Totalt set skal man således regne med at anvende ca. 1.000 kr. om måneden for at opbygge og vedligeholde en god vinkælder. Det er mange penge, men i forhold til mange andre hobbies er dét jo ikke meget mere. Og igen afhænger beløbet af hvor meget man drikker. Drikker man mindre end ovenstående, bliver beløbet selvfølgelig også mindre. Er ens forbrug større, bliver budgettet tilsvarende større. God fornøjelse!

Sælg eller køb vin på VinForum VinAuktion