torsdag 19. oktober 2017
Forside >> Vinens ABC >> Sydafrika

Sydafrika

Kvaliteten af sydafrikansk vin er gået voldsomt frem siden landet slap af med apartheidsystemet. Ved at skabe et demokrati har vinproducenterne fået adgang til de fleste eksportmarkeder og indtægterne herfra har været nødvendige for at producere stadig bedre vin.

Vinen, der kommer fra dette genfødte land, har en stil der forener den nye verden med den gamle ved at kombinere moden frugt med elegance og tilbageholdenhed. På trods af det varme klima har Sydafrika tidligere været domineret af hvide druer, specielt Chenin Blanc, som lokalt kaldes Steen. Dette er ved at skifte over imod de mere internationale druetyper som Cabnernet og Shiraz og den lokale drue, Pinotage. Den sidste er skabt af professor Perold i 1925 på Stellenbosch Universitetet, hvor han krydsede Pinot Noir med Cinsault (som også kaldes Hermitage) for at forsøge at skabe en drue med pinot’s elegance og hårdførheden fra Cinsault.

sydafrikansk-vinDe sydafrikanske vindistrikter ligger mere eller mindre rundt om Cape Town (se kortet). Tættest på Cape Town er Stellenbosch, der producerer mange af de allerbedste sydafrikanske rødvine, selvom mange stilarter bliver fremstillet her. Selvom området kun producerer under 20% af landets vinproduktion, er det uden tvivl centrum for sydafrikansk vin. Mange af de førende vingårde hører således hjemme her.

Tæt på Stellenbosch på Atlanterhavssiden findes Constantia, som bl.a. fremstiller dessertvinen Vin de Constance, som Napoleon drak i sit eksil på St. Helena. Her findes dog også gode bordvine.

Inde i landet findes Paarl. Traditionelt også et af de bedste områder med flere tophuse og med produktion af bl.a. en dessertvin, der minder om Sherry.

Syd herfor er Elgin, en af de nye regioner i Sydafrika. Herfra forventer man meget godt – især Pinot Noir.

Længere nede ad kysten ligger Walker Bay, et relativt koldt område, hvilket har ført til beplantninger af Pinot Noir. Det er sandsynligvis det bedste sydafrikanske område for denne drue og flere vinhuse har da også succes med produktionen. Der findes også en del Chardonnay her. Man kan kalde det Sydafrika’s Bourgogne.

De resterende regioner langs kysten er Piketberg,Swartland og Overberg, men de er af mindre betydning. Inde i landet ligger en del af den sydafrikanske vinsø, hvor der ikke fremstilles vine af høj kvalitet. Det drejer sig om Worcester, Robertson, Tulbagh, Little Karoo og Olifant’s River.

Se vine fra Sydafrika i VinTesten

En kommentar

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*