23. maj 2006

Restaurant Alberto K ligger på toppen af Hotel Royal i København. I disse omgivelser præsenterede Barolo-producenten Paolo Scavino et stort udvalg af husets vine i nuværende og tidligere årgange. Og det var ikke kun stedet, der var helt på toppen. Vinene var alle af meget høj klasse og uden den mindste vaklen i geledderne.

Navnet Scavino får som regel Barolo-fans til at spærre øjnene op, for der er tale om en af de allerbedste producenter i området. Scavino begyndte at dyrke druer i Castiglione Falletto i 1921. Fra start af var der tale om en almindelig “druedyrker”, der solgte druer til det lokale kooperativ. I 1955 startede Paolo Scavino dog med at flaske en del af produktionen selv og fra årgang 1964 var man på markedet med Scavino-navnet på Barolo etiketten.

I dag drives firmaet af Enrico Scavino, barnebarn til grundlæggeren, sammen med sine to døtre. Og det var den ene af disse døtre, Enrica Scavino, der lagde vejen forbi København.

De fleste vil nok karakterisere Scavinos vine som tilhørende den moderne del af Barolo. Så langt ville Enrica Scavino dog ikke gå. “Det er vores mål at skabe vine med elegance og fremhæve nebbiolo-druens karakteristika”, sagde hun og fortsatte “Nebbiolo er tanninrig, derfor er typen af tannin vigtig. Vi vil kun have tanninen fra drueskallen, ikke fra stilke og kvas – derfor har vi en streng selektering af druerne.”

I modsætning til mange “modernister” anvender Scavino kun barriques i begrænset omfang. Det første år lagrer vinene på de små fade inden de kommer på store franske tonneau-fade. “Så ødelægger man ikke druens karakteristika”, lød forklaringen.

Smageprogrammet var stort. Og ud over Barolo producerer Scavino også mange andre vine, der dog i forhold til kvaliteten er temmelig dyre. Så nedenfor må du “nøjes” med mine kommentarer til Barolo’erne:

2001 Barolo
Intens med kirsebær, lidt blomster. Mellemfyldig vin med flot frugt og en intens smag med enorm flot struktur og en god tannin, der nok er lidt skarp men også blød. Meget flot. 91 pts. Pris kr. 315,00.

2001 Barolo Cannubi
Enkeltmarks-barolo fra Cru’en Cannubi. Intens med god duft af blomme, lidt kamfer. Flot sag med super frugt og flotte, ranke tanniner og en ret blød, intens og lækker smag. 92 pts. Pris kr. 510,00.

2001 Barolo Carobric
Carobric er blandet fra de tre marker; CAnnubi, ROcche di Castiglione og BRIC dël Fiasc. Den er intens med kirsebær, hindbær, lidt vanille. Enorm flot vin med god struktur og en meget blød og indbydende smag. Her er elegance og kompleksitet. 93 pts. Pris kr. 485,00.

1999 Barolo Riserva Rocche del Annunziata
Fra en af Barolo’s allerbedste vinmarker kommer denne vin. Duften er intens med kirsebær, hindbær, peber, lidt viol. Flot intens smag med lidt tør frugt og kraftfulde, ranke tanniner. Her er både kraft men også kompleksitet og en vis elegance. Fantastisk lang eftersmag. Flot. 94 pts. Pris kr. 950,00.

Derefter fulgte en mindre vertikalsmagning af Scavino’s supervin, Bric del Fiasc. Bric del Fiasc er en cru mark i Castiglione Falletto og kendes også under navnet Fiasco, da toppen af marken har form som den klassiske Chianti-vinflaske. Marken er kun på 6 ha og er delt mellem Scavino-familien. Enrico Scavino’s fætters søn Luigi driver således vingården Azelia, som også fremstiller vin fra marken.

2001 Barolo Bric del Fiasc
Meget flot i næsen med kirsebær, lidt ristet træ, kamfer, lidt blomster. Flot frugt i en vin med rank struktur og gode tanniner, der dog ikke er aggressive. Lang smag med intensitet og elegance. Flot vin – skal gemmes. 93 pts. Pris kr. 510,00.

2000 Barolo Bric del Fiasc
Intens med kirsebær, krydderi og viol. God frugt i en lidt opulent stil. Her er fed frugt og en intens smag i en ret indbydende stil, der er fantastisk nu. 92 pts.

1999 Barolo Bric del Fiasc
Intens med kirsebær, peber, lidt krydderi. Flot sag med en meget klassisk, rank struktur. Her er intensitet, kompleksitet og en imponerende lang, flot og nærmest delikat smag. 93 pts.

1998 Barolo Bric del Fiasc
Intens med kirsebær, blomme, lidt kamfer. Meget flot, moden og enorm tilgængelig sag, der bare er lækker. Flot blød, elegant og meget, meget indsmigrende. 94 pts.

1997 Barolo Bric del Fiasc
Intens med kirsebær, blomme, lidt flæsk, bacon. Flot koncentreret og intens smag med ranke, klassiske tanniner. Her er kød, kamfer og kraft i en indbydende smag med stor længde. Flot, flot. Smagningens bedste vin. 96 pts.

1996 Barolo Bric del Fiasc
Intens med flæsk, bacon, kirsebær. En meget rank og klassisk vin med flotte kraftige tanniner og en lang, lidt krydret smag. Lidt tør men god struktur og længde. 93 pts.

Paolo Scavino’s vine importeres af Sigurd Müller Vinhandel.

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine