• Forside
  • /
  • Blog
  • /
  • Biodynamikeren Joly langer ud efter vinkonsulenterne

25. maj 2007

Den franske vinmager Nicholas Joly anklager vinkonsulenterne for at have ødelagt appellation systemet. Det sker i en artikel i magasinet Organic Wine Journal. “Der er ikke meget tilbage af appellation garantien om at en speciel smag kommer fra et præcist område”, skriver Joly. Det er konsulenternes skyld, hævder Joly. Han er af den opfattelse at brugen af moderne landbrugsmæssige teknikker som gødning og kunstige gærtyper fra 1950 til slutningen af 1970’erne har ødelagt det særegne ved forskellige vindistrikter.

“Vinens smag, dens harmoni og elegance tilhører en kvalitativ verden, hvis afstamning er uhåndgribelig. Denne kan ikke genskabes blot ved et penselstrøg”, siger Joly – lidt filosofisk måske.

Og det er de materialistiske konsulenters skyld, at noget af det, efter Joly’s opfattelse, nu er ødelagt. “Vin skal opfattes kvalitativt ikke kvantitativt,” siger han. Endelig mener Joly, at biodynamikkens fortræffeligheder gør en ende på konsulenternes arbejde – til gavn for vinbønderne.

Men som den engelske vinskribent siger i en kommentar, kan man ikke give konsulenterne al skylden – det er jo trods alt vinbønderne selv, der bestemmer og som selv må tage ansvar. Som han siger: “Når du får en bøde for at køre for hurtigt, kan du ikke give den videre til ham, der designede motoren”!

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine