20. marts 2014

Denne uge sætter fokus på hvidvinsdruen Sauvignon Blanc. Den dyrkes mange steder på kloden, men der er dog tre områder, der skiller sig ud, når det drejer sig om Sauvignon Blanc og det er de to klassiske, fransk distrikter Loire og Bordeaux og så opkomlingen fra New Zealand, der nærmest har gjort sauvignon til nationaldrue. Så vinhandlerne blev bedt om at sende vin ind fra disse tre områder til en god dyst.

Det er der kommet 29 flasker ud af; 14 fra Loire, 6 fra Bordeaux og 9 fra New Zealand.

Sauvignon Blanc er blevet voldsom populær og det skyldes sikkert de mange glimrende vine, New Zealand har sendt på markedet de senere år. Vine, der er aromatiske og intense i det med aromaer som hyld, græs og stikkelsbær og som altid har en meget ligefrem frugtsmag. Men druen stammer fra Frankrig, hvor den er hoveddruen i den østlige del af Loire i Sancerre og Pouilly-Fumé. Her får druen knapt så meget sol som i New Zealand, så stilen er mere sprød og mineralsk i det og mange gange med en markant syre. Aromaerne er også lidt mere afdæmpet.

I Bordeaux dyrkes den også og er en af to druer i den typiske Bordeaux-blend. Den anden er Semillon. Her fadlagres vinene ofte og får således et mere rundt udtryk, hvor nogle af Sauvignon Blancs aromaer skjules lidt. I nærværende test er der både rene Sauvignon vine og blandede Bordeaux vine med.

Madmæssigt rammer Sauvignon Blanc bredt. Sancerre og Pouilly-Fumé passer fortrinligt til fjordrejer og andre lette fiskeretter. Endvidere er en klassiker at drikke Sancerre til friske gedeoste. Byen Chavignol er således kendt for både sine oste og sine fine Sancerre vine.

New Zealandsk Sauvignon Blanc kan klare lidt tungere ting og passer meget fint til sushi og i nogle tilfælde også stegte fisk. Til det sidste passer de fadlagrede hvide Bordeaux’er også.

Som det fremgår af de testede vine nedenfor er der uddelt masser af stjerner og gennemgående får man masser af vin for pengene. De tre vine, der får 5 stjerner befinder sig dog alle i Loire. Her får vinen da også efter min mening det mest klassiske udtryk, der indeholder mineralitet, sprødhed og en fin balance.

I Bordeaux er også hvidvinene blevet dyre, så det svært at komme på 5 stjerner, men flere af vinene er glimrende. De new zealandske vine er mere ensformige og der er ikke den samme diversitet, som man finder i de to andre distrikter. De er mere ligefremme og med frugten som det dominerende.

Den bedste vin i ugens test er Claude Riffault Sancerre Les Denisottes 2011. Det er en mellemfyldig vin med dejlig frugt og en smag, der er lettere cremet og måske også har set lidt egefad. Det giver mere fylde og rundhed, men stadig med en god mineralsk tone. Flot vin. Den scorer 92/100 pts. og prisen er kr. 149,00 hos A Vinstouw.

Ugens Vin går dog til hele to andre. De er nemlig fra samme vingård og da begge vine herfra får 5 stjerner løber begge med titlen. Dem kan du læse mere om her.

Navn Region Årgang Score Pris
Sauvignon – Lieubeau Frankrig 2013 85 69,00 v/6
Le Petiot – Vincent Ricard Frankrig 2012 88 95,00 v/6
Les Trois Chênes – Vincent Ricard Frankrig 2011 88 125,00 v/6
Les Bornés – Domaine Pellé Frankrig 2009 89 159,95
Pouilly-Fumé – Domaine Seguin Frankrig 2011 90 109,00
Pouilly-Fumé – Morlat Frankrig 2012 87 125,00
Pouilly-Fumé Cuvée Prestige – Domaine Seguin Frankrig 2011 91 134,00
Pouilly-Fumé Villa Paulus – Domaine Masson-Blondelet Frankrig 2011 89 150,00
Sancerre – Domaine de Saint-Pierre Frankrig 2012 88 110,00
Sancerre Les Caillottes – Roger Champault Frankrig 2011 89 129,00
Sancerre – Hubert Brochard Frankrig 2012 90 129,95 v/6 (tilbud)
Sancerre – Patrice Moreux Frankrig 2012 89 139,00
Sancerre Les Denisottes – Claude Riffault Frankrig 2011 92 149,00
Sancerre La Croix au Garde – Domaine Pelle Frankrig 2011 90 199,95
Blanc de Camarsac – Chateau de Camarsac Frankrig Bordeaux 2012 86 75,00
Le Bordeaux de Bernard Magrez – Bernard Magrez Frankrig Bordeaux 2011 87 95,00
Graves – Vieux Chateau Gaubert Frankrig Bordeaux 2011 90 139,00
Graves – Chateau Crabitey Frankrig Bordeaux 2012 89 159,95
Pessac-Leognan – Chateau Lafont Menaut Frankrig Bordeaux 2011 90 175,00
Pessac-Leognan – Chateau Couhins-Lurton Frankrig Bordeaux 2006 89 199,95 v/6
Sauvignon Blanc – Misty Cove New Zealand 2013 85 69,95 v/6
Sauvignon Blanc – Sileni New Zealand 2013 87 84,95 v/6
Sauvignon Blanc – Mission Estate New Zealand 2011 88 99,00 v/6
Sauvignon Blanc The Straits – Sileni New Zealand 2012 86 99,95 v/6
Sauvignon Blanc – Wairau River New Zealand 2012 88 109,00
Momo Sauvignon Blanc – Seresin New Zealand 2012 88 125,00
Sauvignon Blanc – Totara New Zealand 2011 90 139,00
Sauvignon Blanc Ella Maria – Misty Cove New Zealand 2012 90 149,95 v/6
Sauvignon Blanc – Wingspan New Zealand 2012 88 149,00

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

  1. Pingback: Mini-chateauneuf
  2. Det er selvfølgelig meget logisk at vælge New Zealand, Loire og Bordeaux til Sauvignon-smagninger, men jeg håber, I næste gang kigger mod det nordøstligste Italien, hvor Sauvignon Blanc-druen har det rigtigt godt. Friulis vine på Sauvignon har både mineraliteten (terroir) og varmen fra solen. Prøv dem. vh Morten

  3. Hej Morten
    Sauvignon Blanc bruges jo rigtigt mange steder, jeg valgte blot de mest “klassiske” i denne omgang. Jeg vil bestemt holde øje med Friuli fremover også. Måske vi skal overveje en hel temasmagning kun med Friuli-vin?
    Venlig hilsen
    Jan

    1. Hej Jens

      Ja, der er mange steder med Sauvignon Blanc og som jeg svarer ovenfor kan det være vi senere skal have en test fra andre regioner.

      Venlig hilsen
      Jan

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine