Denne uge sætter fokus på hvidvinsdruen Sauvignon Blanc. Den dyrkes mange steder på kloden, men der er dog tre områder, der skiller sig ud, når det drejer sig om Sauvignon Blanc og det er de to klassiske, fransk distrikter Loire og Bordeaux og så opkomlingen fra New Zealand, der nærmest har gjort sauvignon til nationaldrue. Så vinhandlerne blev bedt om at sende vin ind fra disse tre områder til en god dyst.
Det er der kommet 29 flasker ud af; 14 fra Loire, 6 fra Bordeaux og 9 fra New Zealand.
Sauvignon Blanc er blevet voldsom populær og det skyldes sikkert de mange glimrende vine, New Zealand har sendt på markedet de senere år. Vine, der er aromatiske og intense i det med aromaer som hyld, græs og stikkelsbær og som altid har en meget ligefrem frugtsmag. Men druen stammer fra Frankrig, hvor den er hoveddruen i den østlige del af Loire i Sancerre og Pouilly-Fumé. Her får druen knapt så meget sol som i New Zealand, så stilen er mere sprød og mineralsk i det og mange gange med en markant syre. Aromaerne er også lidt mere afdæmpet.
I Bordeaux dyrkes den også og er en af to druer i den typiske Bordeaux-blend. Den anden er Semillon. Her fadlagres vinene ofte og får således et mere rundt udtryk, hvor nogle af Sauvignon Blancs aromaer skjules lidt. I nærværende test er der både rene Sauvignon vine og blandede Bordeaux vine med.
Madmæssigt rammer Sauvignon Blanc bredt. Sancerre og Pouilly-Fumé passer fortrinligt til fjordrejer og andre lette fiskeretter. Endvidere er en klassiker at drikke Sancerre til friske gedeoste. Byen Chavignol er således kendt for både sine oste og sine fine Sancerre vine.
New Zealandsk Sauvignon Blanc kan klare lidt tungere ting og passer meget fint til sushi og i nogle tilfælde også stegte fisk. Til det sidste passer de fadlagrede hvide Bordeaux’er også.
Som det fremgår af de testede vine nedenfor er der uddelt masser af stjerner og gennemgående får man masser af vin for pengene. De tre vine, der får 5 stjerner befinder sig dog alle i Loire. Her får vinen da også efter min mening det mest klassiske udtryk, der indeholder mineralitet, sprødhed og en fin balance.
I Bordeaux er også hvidvinene blevet dyre, så det svært at komme på 5 stjerner, men flere af vinene er glimrende. De new zealandske vine er mere ensformige og der er ikke den samme diversitet, som man finder i de to andre distrikter. De er mere ligefremme og med frugten som det dominerende.
Den bedste vin i ugens test er Claude Riffault Sancerre Les Denisottes 2011. Det er en mellemfyldig vin med dejlig frugt og en smag, der er lettere cremet og måske også har set lidt egefad. Det giver mere fylde og rundhed, men stadig med en god mineralsk tone. Flot vin. Den scorer 92/100 pts. og prisen er kr. 149,00 hos A Vinstouw.
Ugens Vin går dog til hele to andre. De er nemlig fra samme vingård og da begge vine herfra får 5 stjerner løber begge med titlen. Dem kan du læse mere om her.
Det er selvfølgelig meget logisk at vælge New Zealand, Loire og Bordeaux til Sauvignon-smagninger, men jeg håber, I næste gang kigger mod det nordøstligste Italien, hvor Sauvignon Blanc-druen har det rigtigt godt. Friulis vine på Sauvignon har både mineraliteten (terroir) og varmen fra solen. Prøv dem. vh Morten
Hej Morten
Sauvignon Blanc bruges jo rigtigt mange steder, jeg valgte blot de mest “klassiske” i denne omgang. Jeg vil bestemt holde øje med Friuli fremover også. Måske vi skal overveje en hel temasmagning kun med Friuli-vin?
Venlig hilsen
Jan
Prøv Rheinhessen næste gang! Weingut Spies i Dittelsheim laver en drømme SB.
Hej Jens
Ja, der er mange steder med Sauvignon Blanc og som jeg svarer ovenfor kan det være vi senere skal have en test fra andre regioner.
Venlig hilsen
Jan