2. juni 2002

De fleste, der tager syd på om sommeren, har travlt og drøner som regel gennem Tyskland uden at sanse det ene eller det andet. Det er der måske ikke så meget at sige til, hvis ungerne skriger på bagsædet og en ferie med varme og strand ligger og venter forude. Det er dog synd, for det sydlige Tyskland byder på mange spændende oplevelser og også på vinfronten er området interessant.

Vi har et lillle tip, som vi gerne vil dele med VinForums læsere. Det drejer sig om en lille vinbonde, Weingut Iselin, i Gernsbach ca. 20 km fra Karlsruhe og Baden-Baden i Sydtyskland. Eller ca. 800 km fra den dansk-tyske grænse, så det er alligevel her, man måske trænger til et stop. Iselin er ikke kendt og han dyrker ikke vin i et berømt område. Men han er en dygtig vinbonde, dyrker sine vine økologisk og med stor energi og kærlighed, og så er vinene i øvrigt glimrende til en rimelig pris. Og så er han en hyggelig fætter, der gerne fortæller om sine vine på en (især for tyskere) humoristisk og åben måde – både på tysk og engelsk.

Iselin holder til i Gernsbach – en gammel by i det nordlige Schwarzwald. Han købte for nogle år siden det gamle rådhus i byen, hvor han nu har sine kontorer, en lille butik og ikke mindst en meget hyggelig kælder, hvor man kan kan smage hans vin og høre hans fortællinger. Rådhuset er fra 1618 og bygget i renæssancestil.

Selve vinmarkerne ligger på Staufenberger Grossenberg mellem Gernsbach og Baden-Baden. Her er der plantet 5,2 ha vinmarker – de fleste fra 1979. Markerne ligger syd og sydøst i ca. 300 m højde. Vinbruget er helt økologisk og der anvendes ingen kemiske eller syntetiske hjælpemidler. Høsten foregår manuelt og gæringen i ståltanke og små træfade. Intet går til spilde, så druekvaset bliver destilleret til Weinbrand – en udmærket specialitet.

Iselin dyrker tre forskellige druesorter. De hvide Riesling og Grauburgunder (Pinot Gris) og den røde Spätburgunder (Pinot Noir). Den røde vin lagres på små barriquefade inden den kommer på flaske. Det er en let vin og farven er lidt “tynd”. Det ses og smages, at klimaet måske ikke er det bedste for røde vine. Personligt synes jeg ikke den er helt på toppen, men det er klart en vin, man ikke får ondt i hovedet af og Iselin er selv meget begejstret for vinen.

De hvide vine er meget bedre… Iselin laver en Riesling Kabinett trocken, som nok er tør, men alligevel har en smule sødme i sig. Den dufter af fersken og aprikos og er meget frisk i smagen. Den er perfekt til de lokale hvide asparges, der også dyrkes i området. Prisen er ca. 10 DM. Iselin har to Grauburgunder. En Spätlese halbtrocken med en moden eksotisk duft. Der er lidt mango og banan i smagen. Er man ikke til lidt søde vine skal man gå uden om – ellers er vinen god til bare at nyde. Prisen er ca. 15 DM. Den anden Grauburgunder er en Auslese, der har fået lov til at gære helt ud og derfor er helt tør med en høj alkoholprocent på 14,5%. Dette er en rigtig god hvidvin. Den har lidt egefad og en god struktur og vil kunne lagre yderligere. Iselin siger op til 15 år. Og så er prisen kun ca. 20 DM. Den skal man tage en kasse af, hvis man alligevel er der. Og kassen er i øvrigt en økologisk trækasse, som man betaler pant for – men så har man en god grund til at køre forbi igen…

Weingut Iselin
Altes Rathaus
Hauptstrasse 11
D-76593 Gernsbach
Tlf./fax.: +49 7224 1666

Sådan kommer du til Gernsbach:

Tag Autobahn 5 til Rastatt (ligger små 20 km syd for Karlsruhe) og drej fra og fortsæt ad B462 mod Gernsbach. Der er ca. 15 km til byen. I selve Gernsbach ligger det gamle rådhus midt i byen – det er nemt at finde. Der er udmærket overnatningsmuligheder i nærheden.

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine