2. november 2006

I sidste uge skrev jeg om Chianti Classico smagningen i København. Ud over vinproduktionen har mange af producenterne også en anden ting til fælles – de udbyder lejligheder eller værelser til turister. På italiensk kaldes det Agriturismo og det er et smart og velorganiseret system, hvor vingårdene kan få økonomisk støtte, såfremt de udlejer værelser og således støtter turismen i området. Og så får udlejeren jo også penge for selve udlejningen.

For mig var smagningen også et gensyn med en Agriturismo vingård, hvor jeg og min familie tilbragte en skøn uge i sommer; på Fattoria Santo Stefano i nærheden af Greve i centrum af Chianti Classico området.

Som vingård er Santo Stefano ikke det mest prangende, men det skal man ikke lade sig snyde af! Her produceres ca. 30.000 flasker vin i alt, fra 19 ha vinmarker, hvoraf de 16,5 ha er Chianti Classico.

Den traditionelle Chianti Classico er meget traditionel med god rygrad og struktur og en levende syre. Af de nuværende årgange er 2003 bedre end 2002, som det er tilfældet mange andre steder i området. Den er fremstillet på 80% Sangiovese og 20% Merlot og Cabernet Sauvignon.

Santo Stefano laver også en bedre kvalitet, som de kalder Drugo. Den laves kun i de bedste år og den sidste er årgang 2003. Den er på 100% Sangiovese og er en klart bedre vin. Den har en god fylde, er rund og blød og har så lige det syrepift, som er så kendetegnende for Chianti-vinene. En flot og rank Chianti Classico.

Selve Santo Stefano er egentlig en hel lille landsby, som oprindeligt har udgjort en stor bondegård med dyr, landbrug, vin og oliven. I dag er det kun produktionen af vin og oliven, der er tilbage, og på nær hovedhuset er bygningerne indrettet til enten lejligheder eller vinproduktion. Vingården ligger tæt på skoven, hvor det i øvrigt vrimler med vildsvin, og lidt oppe i bakkerne, så man undgår den allerværste varme om sommeren.

Der er 7 lejligheder på stedet, som er pænt renoveret, uden at de har mistet charmen! Der er dejlige fællesarealer med grills og borde, så man kan sidde ude og spise og være nogenlunde privat. Endvidere er der en stor pool, hvilket er vidunderligt i sommervarmen for både børn og voksne.

Familien Bendinelli, der ejer stedet, er samtidigt utroligt gæstfri og venlige mennesker, hvilket jo også bidrager til en god atmosfære og en behagelig ferie.

Og sidst men ikke mindst så ligger vingården uhyre centralt med kun 2 km til Greve, 18 km til Firenze og 40 km til Siena.

Santo Stefano deltog på Chianti Classico smagningen i København, da de er interesseret i at få en dansk importør, så deres mange danske gæster også kan købe vinen i Danmark. Måske der er nogen derude, der er interesseret?

Vil du vide mere, så se Santo Stefano’s hjemmeside.

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

  1. Vinferie i Toscana er en ferieform, som kan benyttes af hele familien selv med små børn. Jeg har personligt flere gange på Castello di Meleto som ligger i Gaiole in Chianti – byen ligger mellem Firenze og Siena. Stedet tilbyder Stenbyggede feriehuse som størrelsesmæssigt starter fra 2 personer op til 8 personer. Der er en stor Pool, som grænser op til åbne marker. Vingården tilbyder ugentligt en barbecuetur i deres nærliggende skov, hvor børn også er meget velkomne, samt en vinsmageaften, hvor mad og vine nøje er afstemt. Dette er en god måde, at starte med, at holde vingårdsferier på.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine