27. maj 2015

dominio de pingus

Peter Sisseck er uden tvivl den mest kendte dansker i den internationale vinverden. Og meget fortjent endda. Kendskabet er kommet med vinen alle kender, men de færreste har smagt, Pingus, fra Ribera del Duero i Spanien. Men Peter Sisseck er involveret i flere vinprojekter end Pingus, så her kommer en lille gennemgang af de forskellige vine, som er lavet med Sissecks hånd.

Peter Sisseck er oprindeligt uddannet fra Landbohøjskolen i København og efter studieophold i Bordeaux og ophold i USA blev han tilbudt job hos den anerkendte producent Hacienda Monasterio i Ribera del Duero i Spanien. Et job han takkede ja til i 1990 og som han siden har haft.

Hacienda Monasterio

Hacienda Monasterio har 78 ha vinmarker og ligger mellem Pesquera og Valbuena de Duero. Det er Tinto Fino druen (Tempranillo), der dominerer, men her findes også Cabernet Sauvignon, Merlot og Malbec, som anvendes til at balancere strukturen i vinen.

hacienda monasterio - Peter Sisseck

Vinen lagrer på franske egefade og kommer i tre forskellige kvaliteter; Crianza, Reserva og Reserva Especial. Det er vine, der konstant får 90+ pts. i Parkers WineAdvocate.

Vinene importeres i Danmark af Sigurd Müllers Vinhandel i Aalborg, men kan også fås hos bl.a. Finewines.dk. Priserne ligger fra ca. 300 kr. til 500 kr. afhængig af kvalitet og årgang.

Dominio de Pingus

Dominio de Pingus ligger i Quintanilla de Onésimo og har vinmarker i La Horra i Ribera del Duero. Vingården blev oprettet af Sisseck i 1995 og består af nogle ældgamle vinmarker med Tinto Fino (Tempranillo). Der er 2,5 ha marker i Barrosso og 1,5 ha i San Cristobal. Som regel er det gennemsnitlige høstudbytte omkring 12 hl pr. ha, hvilket er ekstremt lavt. Siden år 2000 er vinmarkerne dyrket efter biodynamiske principper.

dominio de pingus

Det lave udbytte giver omkring 500 kasser vin om året og da kvaliteten er i top er der ikke noget at sige til at vinen er blevet kult og sælges til meget høje priser. Typisk mellem 4.000 kr. og 6.000 kr. pr. flaske afhængig af årgang.

Pingus havde succes fra starten, hvor Robert Parker beskrev vinen som “en af de største og mest spændende vine, han havde smagt”. Med årgang 2004 kulminerede Parkers bedømmelser med en perfekt score på 100 pts.

Flor de Pingus

Der produceres også en andenvin – Flor de Pingus – fra lejede marker i La Horra. Vinstokkene er her lidt yngre men trods alt over 35 år og siden 2005 er disse marker også biodynamisk dyrket. Produktionen af Flor de Pingus er på ca. 4.000 kasser om året. Priserne på Flor de Pingus er mere humane, men du skal stadig slippe små 800 kr. pr. flaske.

Siden 2003 er der også fremstillet en såkaldt “single-barrel” cuvée bestående af vin fra en parcel, hvor vinstokkene er over 100 årgamle og udbyttet kun 10 hl pr. ha. Den kaldes Amelia og der laves kun 25 kasser om året.

PSI

PSI er et projekt baseret på opkøbte druer fra lokale dyrkere i Ribera del Duero, der har gamle vinstokke. Målet er at hjælpe producenterne og bevare de gamle vinstokke. Projektet startede i 2006 og den første årgang var 2007. Vinbønderne opfordres til at implementere biodynamisk eller økologisk vindyrkning og kravene for at være med er ret høje.

Vinen laves af Peter Sisseck og Pablo Rubio og sælges under navnet Bodegas y Viñedos Alnardo. Den fremstilles dog på Dominio de Pingus i store cement tanke og lagres på store og små egefade. Produktionen har været stigende og i 201o lavede man 16.600 kasser vin.

Også denne vin er Parkers guide vild med og de senere årgange har fået 91+ point. Prisen er mere menneskelig – en flasker koster ca. 200-300 kr. alt efter vinhandler og årgang.

Klubvin.dk har et stort udvalg af alle Pingus-vinene og her kan du også købe dem i forsalg, hvor prisen er lavere.

Quinta Sardonia

Quinta Sardonia ligger i området Sardon de Duero – ikke så langt fra Ribera del Duero området. Vingården er startet i 1998, hvor nogle venner gik sammen og ville lave vin efter franske “terroir-principper” og med biodynamisk dyrkning. Som rådgivere kom Jerome Bougnaud og Peter Sisseck med i projektet.

Der laves to vine; Quinta Sardonia (QS) og QS2, som er andenvinen. Druesammensætningen er først og fremmest Tinto Fino og Cabernet Sauvignon (22%), men også Syrah, Petit Verdot, Malbec, Merlot og Cabernet Franc.

Vinene minder i stil om Ribera del Duero, men er meget anderledes end Dominio de Pingus’ vine – alene af den grund, at vinene kommer fra helt unge vinstokke. Men vingården bliver spændende af følge.

Vær desuden opmærksom på, at efter årgang 2010 er Peter Sisseck ikke længere involveret i projektet. Han trak sig på grund af nogle uoverensstemmelser.

Priserne på QS er ca. 350-400 kr., mens QS2 ligger på ca. 200 kr. Både Klubvin.dk og Finewines.dk er lagerførende i flere årgange.

Clos d’Agon

Vi bliver i Spanien med dette projekt, men rykker mod Catalonien lidt nord for Barcelona, hvor Peter Sisseck er konsulent for en række velhavere, der har investeret i vingården. Clos d’Agon ligger i Emporda vindistriktet på Costa Brava. Her laves både en rødvin og hvidvin af høj kvalitet til ca. 300-400 kr. og så den lidt billigere Amic-serie, der i Spanien fås til ca. 15€.

Sigurd Müller har nogle af vinene i Danmark. Læs mere om Clos d’Agon her.

Chateau Rocheyron

En af medejerne i Clos d’Agon er Silvio Denz og sammen med ham er Peter Sisseck vendt tilbage til Bordeaux, hvor de sammen driver Chateau Rocheyron i Saint-Emilion. Det er en lille ejendom på 8,5 ha vinmarker, hvor der dyrkes Merlot (70%) og Cabernet Franc (30%) – selvfølgelig økologisk dyrket.

chateau rocheyron - Sisseck

Der fremstilles 13.000 flasker af Chateau Rocheyron og 8.000 flasker af andenvinen La Fleur de Rocheyron. Første år for makkerparret var 2010.

Slottet er Grand Cru klassificeret og ligger på grænsen til Chateau Laroque.

Vinene er kostbare! Chateau Rocheyron ligger på 1.000 kr. for årgang 2012 og 1.200 kr. for årgang 2010 og 2011. La Fleur de Rocheyron på ca. 500 kr. Vinene importeres af L’Esprit du Vin.

[divider]

Som det fremgår er Peter Sisseck meget mere end “bare” Pingus. Kendetegnet for alle vinene er høj kvalitet. Det er vine til særlige lejligheder – men man bliver ikke skuffet. Kom gerne med dine kommentarer til vinene fra Peter Sisseck nedenfor.

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine