26. september 2008

Vinene fra Bourgogne er en omfattende vinbog, som Berlingske Tidendes vinskribent Søren Frank netop har sendt på gaden. Det er den tredje vinbog fra forfatterens hånd, idet Frank tidligere har skrevet om Alsace og Piemonte (og faktisk også Cognac, men det er jo ikke vin!). Og Vinene fra Bourgogne er så klart den største og mest omfangsrige af de tre vinbøger med hele 270 sider.

Bogen er skrevet som et opslagsværk og det er nok de færreste, der læser den fra start til slut. Men de indledende kapitler giver et kort og godt overblik over dette, måske mest indviklede og komplekse vindistrkt i verden. Her er gode kapitler om bl.a. Bourgognes historie, klassifikation, vinmagere, arbejdet i vinmarken, druerne og vinenes stil og årgange. Det er rigtigt gode kapitler, der giver et fint overblik uden at dvæle ved alt for mange detaljer som mange større (engelske) værker har en tendens til.

Dernæst gennemgår forfatteren de enkelte kommuner og vindistrikter i Bourgogne startende med Chablis i nord og sluttende i det sydlige Pouilly-Fuissé. Under hver kommune beskrives de bedste marker (Grand Cru’er) og de vigtigste vinproducenter beliggende i dette område.

Der er taget nogle bevidste fravalg og prioriteter i bogen. De mindre gode producenter (efter forfatterens opfattelse) er udeladt og kun de bedste medtaget. Derved falder lidt af værdien som opslagsbog væk og man kunne måske blot have nævnt andre producenter i en given kommune uden at give dem stjerner eller beskrive deres bedrifter.

Desuden foretager Søren Frank et valg, der sikkert altid vil være til debat. Han nedprioriterer de såkaldte negocianter (vinkøbmænd) og siger mere eller mindre direkte, at det er de selvstændige vinproducenter, der laver den bedste vin i området. Dette er ikke nødvendigvis forkert. Men velvidende at negocianterne også er nogle af de største jordbesiddere i Bourgogne, står for langt den største del af salget af Bourgogne vin og historisk set er dem, der har skabt Bourgogne, kunne man godt have ofret lidt mere plads på disse.

Som altid skriver Søren Frank godt, indlevende og personligt. Det er ikke en bog uden holdninger og det skal man være klar over, såfremt man vil investere i bogen. Vin er ikke en objektiv videnskab men en subjektiv glædesdrik og man får Frank’s holdninger råt for usødet. Frank anser god Bourgogne for at være alle andre vintyper overlegne og for at sætte streg under dette forhold, skal Bordeaux (desværre) stå for skud flere gange i sammenligningens tjeneste. Hvorfor? Er Bourgogne kun god, hvis Bordeaux er ringere? Personligt synes jeg det skæmmer en ellers ganske god og informativ bog.

Som konklusion er Vinene fra Bourgogne dog en flot, informativ og indholdsrig bog, der vil klæde enhver vinelskers bogreol. Og prisen på kr. 399,95 er jo kun en brøkdel at hvad stor vin fra området koster og de er givet rigtigt godt ud.

Du kan købe bogen her

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine