Vi har en lejlighed i Barcelona og har haft den siden 2013. Vi bruger den som et slags sommerhus og det er den bedste investering vi har foretaget nogensinde. Ikke så meget økonomisk men mere alle de skønne timer og dage vi har tilbragt i denne fantastiske by de sidste mange år.
Her i påsken var vi afsted igen – kun min hustru og jeg – og havde en vidunderlig ferie på trods af at vejret ikke rigtigt var med os.
Vi foretog os ikke så meget – vi slappede mest af. Men vi havde dog en enkelt tur ud af byen, da vi besøgte en fantastisk vingård i Penedés – kun en lille times kørsel fra Barcelonas centrum.
Turen var arrangeret af Karen og Xavier fra Barcelona og mere og var et superarrangement på en vingård, vi nok ikke selv havde fundet.
Vi mødte Karen og Xavier for godt et år siden, hvor de hjalp os med at gøre vores sølvbryllup i Barcelona til det mest uforglemmelige arrangement. Vi og vores 50 gæster var i de bedste hænder og jeg kan varmt anbefale dem til små eller store arrangementer i Barcelona og omegn.
De er begge født i Barcelona, men Karen er halvt dansk og begge taler flydende dansk, så det er nemt at kommunikere og så har de fingeren på pulsen i hele Catalonien – især når det drejer sig om mad og vin.
Nå, men tilbage til vores vingårdbesøg, som foregik på Can Rafols dels Caus i midten af Penedés, men beliggende i et mikroklima, der er meget anderledes end hvad man ellers finder i området.
Can Rafols dels Caus er omgivet af bakker eller små bjerge og nærmest beliggende i en gryde, der dog er tæt på havet, så her aldrig bliver alt for varmt. Ejeren, Carlos Esteva, elsker at eksperimentere, så der dyrkes ikke mindre end 28 forskellige druesorter på markerne rundt omkring vingården.
Og så er der bygget en imponerende vinkælder ind i bjerget, så alt holdes så naturligt som muligt. Der er således intet køleanlæg (det er ikke nødvendigt), al produktion foregår ved hjælp af tyngdekraft og der anvendes kun den naturlige gær i vinene. Alt sammen meget imponerende.
Efter besøget i vinkælderen fortsatte vi på selve vingården, der har sine første aner allerede i år 300, hvor romerne herskede her. Der var gjort fire vine klar til smagning sammen med lidt lokal pølse, ost og tomatbrød.
Først fik vi en rosé Cava lavet på 100% Pinot Noir. Der var tale om Gran Caus Rosé Brut fra 2009 og således 10 år gammel, hvilket absolut ikke kunne hverken ses eller smages. Farven var nærmest jordbærrød med fine bobler og den smagte ret godt for en Cava. Den var fyldig og så havde den en flot syre, som ikke altid er så dominerende i Cava. Super start.
Dernæst kom der en hvid på bordet lavet på druen Incrocio Manzoni. Hvis du ikke har hørt om den drue før, så er du ikke alene. Det er en italiensk krydsning mellem en riesling og en pinot grigio! Vinen hedder El Rocallis og er højt rated af mange vineksperter.
Til en start havde jeg svært ved at følge begejstringen. Jeg synes vinen var lidt usammenhængende og balancen ikke helt i top. Den blev serveret ret køligt, så det hindrede også lidt af smagsindtrykkene. Men efterhånden som den åbnede sig i glasset, fik lov at stå lidt og blev lidt varmere, så dukkede de rigtige indtryk frem. En stor kompleks vin med god mineralitet og en lang smag.
Så kom der en rosé på bordet – Gran Caus Rosé. En god en af slagsen fra rigtig gode druer og med en smag, der ikke bare var let at skylle ned, men også havde lidt pondus – sågar lidt tannin. Men rosé bliver aldrig rigtig mig. Jeg synes ikke en rosé har noget som er bedre end hvad der findes i enten en hvidvin eller rødvin – tværtimod. Så jeg foretrækker de to sidste.
Endelig sluttede vi af med en god rødvin – Gran Caus Reserva fra 2003 – altså med 16 år på bagen. Vinen er lavet på klassiske Bordeaux-druer men i en helt anden fordeling end i Bordeaux.
Cabernet Franc udgør således 50%, mens Cabernet Sauvignon og Merlot har 25% hver. Vinen er lagret på nye franske egefade i 12 måneder og lagrer altid mindst 6 år på flaske inden den frigives til salg. Lige nu er det årgang 2010 og 2011, der er på markedet.
Men vi smagte altså 2003 og det var en perfekt moden vin, der på ingen måde var tynget af alder, men derimod i flot harmoni, hvor både frugt, tannin og fadlagring gik op i en højere enhed. Selv farven var ikke aldertynget, hvilket nok skyldes det høje indhold af Cabernet Franc, der altid har et lidt lilla skær over sig.
Alt i alt et supergodt og interessant besøg med dejlige vine. Læg gerne vejen forbi eller få Karen og Xavier til at arrangere en tur.