10. april 2014

vin til lam

Vin og lam hører sammen! Det har det ikke altid gjort i Danmark for begge har først for gjort sine indtog i 1970’erne, hvor vi for alvor fik billig vin på hylderne og begyndte at importere lam fra især New Zealand. Siden er det gået stærkt og i dag er det helt naturligt at servere både lam og vin. Vi spiser lam året rundt men specielt omkring påske er der mange påskelam på bordet.

Hvad skal man så vælge af vin til lam?

Lammekødet er i sig selv forholdsvist neutralt med en lille snert af sødme og nogle vil også sige uld. Så det er især tilberedningen, der afgør hvilken vin, der passer til. Det vil især sige krydderier og om kødet steges, braiseres eller grilles.

Det helt klassiske er, at lammet krydres med hvidløg og rosmarin som man ofte ser i Sydfrankrig. Derfor er det også oplagt at finde en vin herfra, f.eks. fra Provence eller det sydlige Rhône. Her er vinene som regel også godt krydret og har fået masser af sol og varme, der matcher kødets sødme. Nogle oplagte valg er Chateauneuf-du-Pape eller en god Côtes-du-Rhône, især hvis lammet ud over krydderierne også er grillet.

vin til lamEt af de lande i Europa, der spiser allermest lam, er Spanien. Derfor er det helt naturligt at søge mod de spanske vindistrikter for at finde inspiration. Hovedspisen i både Rioja og Ribera del Duero er lam, så derfor er disse vine helt oplagte og måske endda noget af det bedste, man kan servere til lam. Er lammet grillet og krydret må vinen gerne være ung, krydret og kraftig, men er lammet mere sart tilberedt, kan man forsøge sig med f.eks. en moden Rioja Gran Reserva.

Også vinene fra Priorat, der i stil og struktur kan minde om vinene fra det sydlige Rhône, er fortrinlige til lam. Kombinationen er en klassiker i Catalonien (Barcelona).

Tilbehøret spiller også en rolle. Og her gælder de samme regler – jo mere krydret tilbehøret er, desto mere krydret skal vinen være. Begynder man med kraftige saucer og måske barbecue fra grillen, så kan man godt stikke oversøisk og forsøge sig med en australsk shiraz.

Historisk set er Bordeaux vin og lam en klassiker og det serveres både i Bordeaux og især i England. Det er dog ikke altid det falder lige heldigt ud. En moden Bordeaux er næsten altid meget tør i det og det harmonerer sjældent med det krydrede lam. Skal det være Bordeaux så prøv en ung god Bordeaux, der stadig har masser af frugt i sig – det synes jeg er bedst.

Er lammet fint tilberedt uden for meget krydderi kan en vin fra Nordrhône, som jo er Syrah-baseret, også gå an. Men igen skal man passe på, for disse vine kan også blive meget tørre og så er matchet ikke for godt.

Lam på asiatisk facon

I mange mere eksotiske køkkener er lammet også en væsentlig ingrediens. Tænk bare på indisk mad, hvor lam indgår i mange forskellige retter, der er kendetegnet ved forskellige former for krydderi, der dog altid domineres af karry. Her er rødvin sjældent godt – det kan lade sig gøre – men så hellere en god cremet Gewürztraminer eller en Riesling med lidt restsødme. Skal det være rødvin, så tag en australsk shiraz – her får du både krydderiet og lidt sødme.

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine