29. november 2005

Det sidste års tid har der været mange aktiviteter for at gøre Sherry mere populær i Danmark, bl. a. med oprettelsen af websiten Sherrylounge. En rundringning til et par vinfirmaer bekræfter da også at salget af Sherry er steget lidt – men kun lidt det seneste år. Og det er salget til restauranter, der er gået frem. Vi almindelige forbrugere køber stadigt ikke særlig meget Sherry.

Og det er synd! For der findes mange rigtigt gode producenter på det danske marked. En af dem er Rey Fernando de Castilla. En lille privatejet Bodega i hjertet af Jerez – i øvrigt ejet af en nordmand, Jan Pettersen.

Fornylig besøgte Bodega’ens eksportchef, Jesus Pelaez, København for at præsentere Bodegaens Sherry’er (og i øvrigt også Brandy’er) og samtidigt slå et slag for Sherry generelt.

Jesus Pelaez var lidt ude efter måden vi drikker Sherry på i de nordeuropæiske egne; et enkelt glas som aperitif og så gemmer vi flasken væk… Vi skal hellere drikke Sherry som i Spanien. “Det er en festvin som Champagne og den skal drikkes i uhøjtideligt selskab”, sagde Jesus og fortsatte: “I Spanien åbner vi en flaske (Sherry) og så drikker vi den – gerne til et helt måltid.”

Jesus Pelaez sluttede med et godt råd, som jeg gerne giver videre, hvis nogen skulle være i tvivl: “Sherry skal drikkes som hvidvin – køligt!”

Og så gik vi igang med at smage 5 forskellige Sherrytyper fra Rey Fernando de Castilla:

Fino Sherry
Meget intens i næsen med røg og mandel. Mellemfyldig og tør sherry. Blød med lidt røg og en dejlig frugtig friskhed. Elegant og dejlig. God til Tapas, røget laks og spansk skinke. 88/100 pts.
Pris kr. 99,50 v/12 fl.

Amontillado Antique
Flot ravgylden farve. Meget intens i næsen med mandel, røg, vanille – lidt oxideret. Den er mellemfyldig med en lækker nøddeagtig smag. Her er hasselnød og en lidt oxideret, røget smag. Den er tør – faktisk meget tør – og den slutter langt med en skøn nøddeagtig smag. Meget flot og harmonisk. Passer fint til suppe gerne med fløde. 90/100 pts.
Pris kr. 198,75 v/12 fl.

Palo Cortado Antique
Flot mørk ravgylden farve. Meget intens med nødder, mandel, vanille, røg. Mellemfyldig til fyldig med en let cremet smag – tør og fyldt med nødder og mandler og en underliggende vanillesmag. Den er lang, tør men med en smule lækker sødme til sidst. En virkelig lækker Sherry – flot vin. Passer fint til bløde oste. 91/100 pts.
Pris kr. 223,25 v/12 fl.

Oloroso Antique
Mørk ravgylden farve. Intens duft med nødder, ristet træ, lidt figen, vanille. Mellemfyldig med en ret kraftig men skøn blød smag, der er fyldt med nødder, røg og vanille. Den fylder munden godt med velsmag og har denne underliggende sødme, der gør den rigtigt interessant. Slutningen er meget lang – den bliver i munden i 60+ sek. God til parmaggiano eller manchego oste og kan også klare vildtretter. 90/100 pts.
Pris kr. 186,25 v/12 fl.

Pedro Ximenez Antique
Meget dyb sortorange farve. Intens duft med brun farin, figen, blomme, lidt chokolade. Enorm fyldig vin med intens sødme og en meget cremet og silkeblød smag. Her er fyldt med mokka og vanille i smagen. Den er som en dessert i sig selv. Eftersmagen er lang, sødmefyldt og med en smule røg i afslutningen. Enorm voldsom og sød! 91/100 pts.
Pris kr. 211,25 v/12 fl.

Alle vine er i o,5 l flasker og de forhandles af Laudrup Vin & Gastronomi. Hvis du vil lære mere om Sherry så klik ind på SherryLounge.dk.

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine