9. februar 2007

Verdens bedste kooperativ! Sådan betegner Philipson Wine det italienske kooperativ, Produttori del Barbaresco. Og spørger man Produttori’s ellers lidt sky direktør Aldo Vacca om det virkelig kan være sandt, at det er verdens bedste, svarer han ja uden at rødme. Og Aldo Vacca er synlig stolt over Produttoris historie og plads i Barbaresco og ikke mindst over de 10 vine, vi skal smage fra kanonårgangen 2001.

Produttori del Barbaresco er startet af 19 vinproducenter i 1958. Aldo Vacca’s far var den første direktør og medarbejder og arbejdede deltid til starten af 70’erne på projektet. Senere er flere producenter kommet til og for øjeblikket er der 56 producenter, der leverer nebbiolo-druer til kooperativet. Det er nemlig kun nebbiolo, man producerer og Produttori råder over 100 ha vinmarker ud af et samlet areal på 640 ha i Barbaresco, så man er klart den største producent.

I øvrigt er der kun 4 producenter, der har forladt kooperativet inden for de sidste 25 år. Bl.a. Varaldo, Marchese di Gresy og Bruno Rocca.

Produktionen er meget klassisk. Små, nye egefade er bandlyste. Her er det store og små bottis, der hersker. Som Aldo Vacca siger: “Jeg foretrækker min kaffe uden sukker, ligesom jeg foretrækker Barbaresco uden nye fade – så kan man smage den rene vare!”

Denne rå, klassiske stil har aldrig været let tilgængelig og det er da også kun inden for de sidste 10 år, at Produttori er begyndt at markere sig blandt de bedste vine og har fået den anerkendelse blandt vinkritikere, som de fortjener. Ikke mindst årgang 2001, som både Wine Spectator og Gambero Rosso har rost til skyerne. Wine Spectator giver således fra 90-93 pts. til alle vinene fra 2001 (på nær Asili 88 pts.). Helt så langt op, når jeg ikke, må jeg indrømme. Men at der er tale om fremragende, klassisk Barbaresco til prisen er der ingen tvivl om. Og at der er tale om vin, der meget gerne må ligge mindst 5-10 år endnu, er der heller ingen tvivl om.

Produttori del Barbaresco laver 9 enkeltmarksvine, der alle er klassificeret som Riserva. For kenderen, er det spændende med den variation, der er, på så lille et geografisk område. Og der er da også nogle af vinene, der bare er lidt bedre end de andre.

Mine to favoritter, som jeg klart vil anbefale, er 2001 Barbaresco Rabaja Riserva (199,95 v/12) og 2001 Barbaresco Montestefano Riserva (169,95 v/12). Rabaja er den mere elegante og lidt raffinerede men alligevel med en stram struktur og en god fylde. Montestefano er kraftfuld, flot, rank og med en god tanninstruktur, der gør den velegnet til mange år i kælderen. Jeg giver begge vine 91/100 pts.

Alle Produttoris vine fås hos Philipson Wine og er i årgang 2001 super Barbaresco-køb.

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine