• Forside
  • /
  • Blog
  • /
  • Trimbach Cuvée Frederic Emile i 10 årgange

4. februar 2006

 Alsace’s ”grand old man” Hubert Trimbach lagde vejen forbi Danmark efter et besøg i Sverige og var vært ved en vertikal smagning af en Trimbach’s bedste Riesling cuvéer, Frederic Emile. F.E. Trimbach er et af Alsaces store og klassiske huse med rødder helt tilbage til 1626, hvor Jean Trimbach startede vinproduktionen. Men det var Frederic Emile Trimbach der for alvor satte firmaet på dagordenen i 1898 ved en international vinmesse i Bruxelles. Og siden har Trimbach været garant for stor kvalitetsvine, især med Riesling som hoveddruen.


Vinhuset ligger i Ribeauville og i dag er det 12. generation, der kører firmaet med Hubert Trimbach som frontfigur.

Cuvée Frederic Emile, som vi smagte 10 årgange af, er en klassisk Alsace Riesling; knastør og let mineralsk i det. Druerne kommer fra 2 Grand Cru marker, Geisberg og Osterberg, men Trimbach har aldrig skrevet Grand Cru på etiketten. Man ved, at når det er Cuveé Frederic Emile så er kvaliteten mindst på højde med Grand Cru! Udbyttet fra de i gennemsnit 40 år gamle vinstokke er ca. 45 hl/ha eller som et Cru Classé slot i Bordeaux, men meget lavere end det tilladte i Alsace. Der fremstilles ca. 3.000 kasser af Frederic Emile om året.

Trimbach Riesling Cuvée Frederic Emile er ikke en vin man bare kaster sig over og synes om, så snart man prøver den. Den kræver ”øvelse” og i øvrigt også gerne nogle år på bagen, så det meget stringente og syrerige for lov at dæmpe sig lidt og flere toner får lov at udvikle sig. Min egen erfaring er mindst 5 år fra høståret – nogle mere. Eksempelvis er årgang 2001 endnu ikke frigivet, mens 2003 er sendt på markedet.

Nedenfor følger mine smagekommentarer til de 10 årgange vi smagte – med årgang 1990 og 2001 som mine absolutte favoritter. I øvrigt var der vist ingen til smagningen, der ikke havde årgang 1990 i top 2.

2003
Intens med æble, pære, mineraler og citrus i næsen. Mellemfyldig vin med en frugtig tør smag. Her er megen power og rundhed og en flot længde. Meget tør og virker lidt varm i det. Atypisk for Trimbach Riesling. 89/100 pts.

2001
Citrus, lidt petroleum og mineraler i næsen. Mellemfyldig vin med en flot og skøn smag. Enorm flot frugt og en endnu stram og rank syre i en dejlig mineralsk smag. Her er flot længde og stramhed. Giv tid! 93/100 pts.

2000
Meget mineralsk næse med lidt petroleum. Den er mellemfyldig med dejlig frugt og en flot balance. Her er fin styrke kombineret med en god syre. Flot harmoni, flot længde. 92/100 pts.

1998
Flot i næsen med mineraler, petroleum, lidt æble, citrus. Mellemfyldig vin med en skøn frugt og en dejlig balance. Vinen er meget harmonisk, moden og lidt afdæmpet i det. Meget behagelig. 90/100 pts.

1996
Meget intens duft med lidt pære, æble, lidt petroleum. Her er dejlig moden frugt i en mellemfyldig vin med pæn smag og en ret kraftig mineralsk syre. Lidt skarp i det – men dejlig! 90/100 pts.

1995
Jeg var lidt spændt på 95’eren, da det er den eneste jeg selv har i kælderen! Den virkede lidt lukket i næsen men her var dog lidt æble, citrus, petroleum. Mellemfyldig vin med god frugt og en stadig livlig syre. Fin balance – ikke så kraftig i stilen. Fin slutning med god længde og lidt stramhed. God holdbarhed. 92/100 pts.

1994
Let gylden farve – alderen begynder at kunne ses! Intens duft med petroleum, lidt citrus, mineraler. Mellemfyldig vin med en lækker frugt og meget harmonisk og let smag. Meget fin balance men skal drikkes nu. 89/100 pts.

1990
Lys gylden farve. Meget mineralsk med petroleum og lidt citrus i næsen. Mellemfyldig vin med lækker frugt og en meget flot harmonisk og fantastisk smag. Perfekt balance og harmoni og fyldt med kompleksitet. Imponerende længde. Super! 96/100 pts.

1989
Gylden farve. Ikke så intens i næsen med toner af lidt petroleum og nødder. Mellemfyldig vin med flot frugt og en lækker harmonisk smag. Flot modenhed og i fuld balance. Men mangler lidt kraft og styrke. 92/100 pts.

1983
Ret lys i farven – alderen taget i betragtning. Ikke så intens i næsen – men en moden duft. Mellemfyldig vin med en OK frugt men også lidt træt smag af alder. Dog relativ frisk – alderen taget i betragtning. Men der er ingen grund til at gemme den længere… 89/100 pts.

For øjeblikket fås årgang 2000 og 2003 til kr. 235,00 hos den danske importør Sigurd Müller Vinhandel.

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine