15. september 2006

Det er altid en befrielse, at være sammen med australske vinfolk. De er afslappede – også i deres påklædning – og forstår at bringe de engang imellem højt flyvende og meget alvorlige vinfloskler ned på jorden: “Herregud – det er jo kun vin.”David Powell er en sådan australier. Ganske uprætentiøs og det selvom han står bag nogle af verdens bedste vine på sin vingård Torbreck i Barossa Valley i Australien. Og så har australierne jo den samme ironiske, lidt rå humor som vi danskere: “Jeg er økonom af uddannelse, så måske er det derfor jeg har forstand på at lave vin!”, som Powell indledte en præsentation af sine vine.
Og så fortsatte han i øvrigt med at gøre op med den europæiske holdning om, at det kun er os europæere, der har en lang historie med vin:

“I Barossa Valley har der været vinstokke siden 1840’erne og da vi aldrig har haft vinlus, har vi de oprindelige kloner og rødder, hvilket er unikt i verden. Vi har sågar flere vinmarker, der er over 100 år – det er der vist ikke meget “New World” over!” Så var vi ligesom kalibreret inden vi gik i gang med hvad der skulle vise sig at være en helt fantastisk smagning af australske topvine.

David Powell startede Torbreck for kun 12 år siden og den første årgang blev sendt på markedet i 1997. De fleste af druerne kommer fra andre vindyrkere, som dyrker druerne efter Powell’s forskrifter og krav. Og de er ikke små. Blandt andet holdes et så lavt gennemsnitligt udbytte som 23 hl/ha – topvinene endda helt ned til 6 hl/ha! Til sammenligning er det maksimale udbytte i Chateauneuf-du-Pape 35 hl/ha.

Torbreck fremstiller i alt 60.000 kasser vin om året, hvoraf 95% af dem er røde. Og druetyperne er fra Rhône; Shiraz, Grenache, Mataro (Mourvedre) og de grønne Viognier, Marsanne, Rousanne og Semillon. Nedenfor er en kort gennemgang af nogle af de vine, vi smagte.

Halvdelen af Torbrecks produktion går til Woodcutters Shiraz. Det er om man vil, husets vin! Og det er noget af en indgang. 2005 Woodcutters Shiraz er en fyldig vin med lækker frugt og en meget blød, krydret smag, der er ekstremt vellavet. Her er bløde, cremede tanniner og en virkelig lækker, blød afslutning. 91/100 pts. og prisen er kr. 149,75.

Powell laver to “mellemcuveer”, der begge er domineret af Grenache – 60% Grenache, 20% Shiraz og 20% Mataro (Mourvedre). Den ene lagres på fad – den anden ikke. Selvom 2003 Juveniles (92 pts) bestemt er en dejlig vin er jeg mere til den fadlagrede 2002 The Steading. Den er fyldig og igen med en fantastisk frugt og en lidt mintet smag, der giver god balance og gør vinen kompleks og frisk. Den er voldsomt imødekommende med en flot længde. 94/100 pts. og kr. 250,00.

Den sidste flight bestod af Torbrecks fire topvine, der alle fortjener omtale:

2003 The Factor Shiraz er Torbrecks “bulderbassevin”. En lidt typisk Barossa Shiraz med flot fylde og megen moden frugt i en koncentreret og kraftig smag. Kombineret med en kraftig fadpåvirkning får man australsk Shiraz for alle pengene. En rigtig “bombe” – men igen meget flot. 94/100 pts. og prisen er kr. 779,75.

2003 The Descendant Shiraz er en meget flot balanceret vin. Igen med imponerende frugt men også en flot kompleksitet med friske nuancer, der sikkert stammer fra de 8% Viognier, som vinen indeholder. Den har en flot mintet smag med velintegreret fad og så er den selvfølgelig fløjlsblød og indsmigrende. 96/100 pts. Prisen er kr. 779,75.

2004 Les Amis er fremstillet på Grenache fra en vinmark, der er plantet i 1901. Udbyttet er så lavt som 6 hl/ha. Det er en flot fyldig vin med lækker frugt og en flot, flot smag, der er både kraftfuld, krydret og fløjlsblød. Den er virkelig flot, stilfuld og meget udtryksfuld med stor finesse. 98/100 pts. Prisen er kr. 1.149,00.

2003 Run Rig Shiraz er en perfekt vin! Min første nedskrevne kommentar var: “For f….. den er god!” Meget intens i næsen med brombær, mint, lakrids. Enorm fyldig med stor intensitet og fyldt med ekstrakt. Her er en underskøn balance mellem den fantastiske frugt og en perfekt fadlagring (30 mdr. på ny fransk eg). Det giver fløjlsbløde tanniner og kæmpe koncentration – næsten port-agtig. Det er uden tvivl en af verdens bedste vine – det bliver ikke bedre, så derfor får den en perfekt score: 100/100 pts. Pris kr. 1.425,00.

Vinene forhandles i Danmark af H.J. Hansen Vin.

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine