• Forside
  • /
  • Blog
  • /
  • Sverige forbyder vin med over 12,5% alkohol

1. april 2005

I dag, den 1. april 2005, træder det nye svenske lovforslag om en maksimal alkoholprocent i vin på 12,5% i kraft. Forslaget har været undervejs i gennem et stykke tid og det kommer efter, at den berømte Barsebäck-undersøgelse fra 2002 viste, at det svenske alkoholforbrug er steget alene på grund af, at alkoholprocenten i en flaske vin i gennemsnit er steget fra 12,3% til 13,8% i perioden 1991 til 2001.

At forslaget har været så lang tid om at gå igennem, skyldes ikke mindst at statsminister Göran Persson har været en arg modstander af det – hans samleverske er jo direktør for Systembolaget. Og Systembolaget får store problemer med at gennemføre forslaget. Hvad gør man nu med vine med over 12,5% alkohol? Af de vine, man tapper selv, har systembolaget selv fortyndet vinene, så alkoholprocenten nu er i orden.

Men en lang række vine kan ikke længere sælges til svenskere – men danskere må gerne købe dem. Derfor er Systembolaget i gang med et stort udsalg, der er målrettet danskere. Og der kan gøres rigtigt gode køb – det eneste krav er, at man selv henter vinene Helsingborg eller Malmö.

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine