Vinproducenterne i Brunello di Montalcino er begyndt at diskutere distriktets vinlove i offentligheden. Og de er bestemt ikke enige. Først gik den kendte vinproducent fra Piemonte Angelo Gaja, som også laver vin i Brunello, ud og luftede ideen om, at man måske godt kunne bløde reglerne om 100% Sangiovese op. Især når nu en række producenter allerede overtrådte loven. Gaja er af den opfattelse, at disse producenter skulle begynde et lobby-arbejde for at få reglerne ændret.
Men mange producenter har protesteret højlydt over for Gaja’s kommentarer. “Det er på høje tid at stoppe disse udtalelser om at ændre Brunellos produktionsmetoder og tillade andre druer end Sangiovese”, siger Francesco Marone Cinzano, der ejer Col d’Orcia og er tidligere formand for det lokale producentkonsortium. Han tilføjer, at det store flertal af producenter ønsker at bevare Brunello som den er.
Der har dog været diskussioner og forslag om at ændre Rosso di Montalcino klassifikationen. Franco Biondi Santi, hvis bedstefader er “opfinderen” af Brunello, mener at en del af Brunello-distriktet ikke dur til at dyrke Sangiovese. Men i stedet for at ændre Brunello, foreslår han, at man ændrer Rosso di Montalcino, så den må indeholde andre druer dyrket i distriktet.
“Jeg er enig med Biondi Santi om at lempe Rosso-reglerne, men Brunello må forblive som den er”, slutter Marone Cinzano.