10. februar 2006

Der bliver svindlet mere og mere med de aller dyreste vine. Det siger Sotheby’s vinchef, Serena Sutcliffe. Udtalelserne kom på en konference i London om investering i vin. “Problemet med svindel er meget mere udbredt end folk er klar over”, sagde Sutcliffe og tilføjede at hun årligt siger nej til over 1 mill. $ vin, som bare ikke er “i orden”.

Det er især på det amerikanske og asiasiske marked, svindlen opdages, men vinen stammer fra Europa. Og eksemplerne har været kraftigt stigende de sidste år og Sutcliffe forventer at stigningen desværre vil fortsætte i fremtiden. Svindel med topvine er ikke noget nyt og ofrene er som regel mangemillionærer!

Det er f.eks. top Bordeaux vin fra årgang 1945, 47 og 61 og ofte i store formater, der svindles med. Når vinen er så gammel og sjælden er det ikke unormalt at man må åbne 3 flasker før man finder en god. Falske flasker indeholder som oftest god vin, men forskellen er, at den altid er god. Og da mange af køberne af disse trofæ-vine ikke er vant til at drikke gammel vin, opdager de ikke, at der er tale om falske flasker. Faktisk er mange overrasket over, hvor unge og friske vinene smager! Derfor bør købere have bevis og dokumentation for ejerskabet af disse vine, så de kan spores tilbage i tiden – ligesom man gør med kunst.

Ældre vine med en solid opvaring – f.eks. direkte fra slottet – opnår da også meget højere priser end tilsvarende vine uden denne dokumentation. Hun sluttede med at sige, at der blev solgt og drukket flere 45’ere i 1995 end der nogensinde er produceret…

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine