Vinens Verden har fået agenturet på Stag’s Leap Wine Cellars fra Napa Valley i Californien. Vingården er først og fremmest kendt for at fremstille Cabernet Sauvignon af høj kvalitet. Det var således en Stag’s Leap-vin, som slog revner i franskmændenes monopol på at være de eneste, der fremstillede vine i verdensklasse. Det skete på Stephen Spurriers Paris-smagning i 1976 (læs mere nedenfor), hvor Frankrigs fornemste vine blev rangeret lavere end den californiske Cabernet. Og samtlige dommere var vel at mærke franskmænd.
Stag’s Leap Wine Cellars blev grundlagt af Warren Winiarski i 1972. Warren havde spottet et lille jordlod i en blommeplantage i Napa Valley, hvor han mente at man kunne dyrke vin i verdensklasse. Han lod jordstykket beplante med klassiske franske druesorter og hyrede datidens største vinguru i USA, André Tchelistcheff, til winemaker. Fire år senere var Warren Winiarskis vingård USA’s mest berømte, takket være smagningen i Paris. I 1989 blev markerne omkring vingården klassificeret som et officielt vindistrikt, Stags Leap District AVA. Mange vil hævde at Californiens bedste Cabernet-vine dyrkes i Stag’s Leap District. En mager vulkansk jordbund og kølige stillehavsvinde fra den nærliggende San Pablo-bugt giver optimale dyrkningsbetingelser.
Vinens Verden importerer følgende vine:
2006 Karia Chardonnay – 210,00
2005 Merlot – 265,00
2005 Artemis Cabernet – 345,00
2004 Fay Cabernet – 575,00
Paris-smagningen i 1976
I 1976 afholdt vinhandleren Steven Spurrier en blindsmagning i Paris. Et udvalg af USA’s bedste Chardonnay- og Cabernet Sauvignon-vine blev smagt op mod nogle af de bedste hvid- og rødvine fra respektive Bourgogne og Bordeaux. Dommerne var anerkendte franske vinskribenter, sommelierer og slotsejere. Steven Spurrier annoncerede resultatet af blindsmagningen: En Cabernet Sauvignon fra Stag’s Leap Wine Cellars havde slået alle de store Bordeauxer! Nogle af smagerne beskyldte Spurrier for at have snydt, og andre mente, at smagningen var noget værre pjat, for ”alle vidste jo, at fransk vin var verdens bedste”.
Men nyheden gik kloden rundt som en løbeild. Fransk vin var ikke usårlig! Man kunne også fremstille vine i verdensklasse andre steder i verden! Stag’s Leaps sejr i Paris banede vej for en bølge af ambitiøse vinprojekter i især Californien, og bølgen bredte sig med tiden også til resten af den nye verden.
Resultatet af Cabernet-smagningen, point i parentes:
1. Stag’s Leap Wine Cellars 1973, Napa Valley (127.5)
2. Château Mouton-Rothschild 1970 (126)
3. Château Haut-Brion 1970 (125.5)
4. Château Montrose 1970 (122)
5. Ridge Cabernet Sauvignon ‘Mountain Range’ (Montebello) 1971, Santa Cruz Mts. (105.5)
6. Château Leoville-Las-Cases 1971 (97)
7. Mayacamas 1971, Napa Valley/Mayacamas Mts. (89.5)
8. Clos Du Val 1972, Napa Valley (87.5)
9. Heitz Cellars ‘Martha’s Vineyard’ 1970, Napa Valley/St. Helena (84.5)
10. Freemark Abbey 1969, Napa Valley/Rutherford (78)