16. september 2008

Historien om Seghesio er både en typisk amerikansk indvandrerhistorie og en historie om en families helt særlige forhold til en bestemt druetype, Zinfandel. Historien starter i 1886, hvor Eduardo Seghesio forlader sin families vinmarker i Piemonte i Italien for at søge lykken i USA. Som så mange andre immigranter havner han i det nordlige Sonoma County i Californien i det der kaldes “Italian Swiss Colony”.

Eduardo får arbejde hos det lokale vin kooperativ – arbejdet er hårdt og ud over kost og logi får man først sin løn efter 3 år. På det tidspunkt har man så mulighed for at starte for sig selv – enten i vinbranchen eller en anden branche.

Da Eduardo fik sin udbetaling ville han hjem til Italien for at hente sin forlovede med tilbage til USA. Hans chef overtalte ham dog til at blive og i stedet giftede Eduardo sig med chefens niece, Angela, i 1893 og i 1895 købte parret “Home Ranch” og plantede de første vinstokke med det, der senere er blevet familiens særkende – Zinfandel.

Eduardo fortsatte med at arbejde for kooperativet og tog sig så af sit eget vineri om aften indtil 1902, hvor han blev helt selvstændig. Firmaet klarede sig mirakuløst igennem forbudstiden uden de store skrammer. I 1934 dør Eduardo og enken samt sønnerne tager over. Eduardo dør uden at have lært sig engelsk!

I 1958 dør Angela og det er nu 2. og 3. generation, der har ansvaret. Firmaet har fået et godt navn og sælger både Zinfandel og vin på andre druetyper. Ikke prangende vin – vin i den lave ende. Men i 1993 tager den unge generation en beslutning om ændre strategisk fokus for firmaet. Fra at producere 130.000 kasser vin skæres produktionen ned til 30.000 kasser. Man begynder at fokusere på sine egne vinmarker fremfor købte druer og man begynder at fokusere voldsomt på kvaliteten.

I dag arbejder 10 familiemedlemmer fuld tid i vingården – den yngste Camille Seghesio er eksportchef og det var hende, der aflagde Danmark et besøg for at præsentere en række Zinfandel-vine.

Zinfandel er Seghesios varemærke. Druen stammer oprindeligt fra Kroatien men det er italienske immigranter, der har haft den med til USA. I italien går den under navnet Primitivo. De ældste af Seghesios vinstokke er plantet af Eduardo i 1895 og de giver et lavt udbytte med meget ekspressive udgaver af Zinfandel. Zinfandel modner meget ujævnt og det betyder, at hver vinstok skal høstes flere gange for at få det ultimative resultat. Et resultat, der er kendtegnet ved meget alkoholrige vine på 15-16% men med flot modenhed og en god balance. Man smager således ikke alkoholen.

Vi lagde dog ud med et par vine baseret på en (anden) italiensk drue, Sangiovese. Vinene føres ikke i Danmark. Både 2006 Sangiovese og 2002 Venom Sangiovese var ret intense og lidt bulderbasseagtige udgaver af den ellers syrerige italienske drue. De kunne ikke hamle op med de efterfølgende Zinfandels. En del af vinene kom fra vinhandlerens egen kælder og er ikke til salg, så her følger kommentarer på de vine, der kan fås i handlen.

2006 Zinfandel
Dyb violet farve. Intens med kirsebær, chokolade, blomme. Mellemfyldig vin med god intens frugt og en ret kraftig med balanceret smag. Her er power, intensitet og lidt tannin. 89/100 pts. Kr. 159,00.

2007 Zinfandel
Violet farve. Intens i duften med kirsebær – lidt frisk i det. Intens vin med god tannin men også en lækker blød smag, der stadig har lidt nyt fad i sig. Slutningen er ret lang, blød, dejlig. 90/100 pts. Kr. 159,00.

2006 Rockpile Zinfandel
Intens med mørke bær, chokolade. Enorm intens og koncentreret vin med ret markant tannin. Her er en smule blødgørende fad, men vinen forbliver meget kraftig! I slutningen dukker en smule blødhed op men det er stadig kraften og lidt krydderi, der dominerer. 91/100 pts. Kr. 300,00.

2005 Old Vine Zinfandel
Violet farve. Intens med røde bær, lidt peber, chokolade. Mellemfyldig vin med god frugt og en god intens men harmonisk vin. Her er power, intensitet og koncentration. 91/100 pts. Kr. 245,00.

2005 Home Ranch Petite Sirah
Første årgang af en 100% Petite Sirah baseret vin. Den har en dyb violet farve. Lukket i næsen med lidt røde bær, peber. Meget intens vin med lækker frugt og en fin smag. Her er intensiteten virkelig i top, men stadigt godt balanceret. Lidt rustik og bastant i det. 90/100 pts. Kr. 300,00.

Alle vine importeres af Vinens Verden.

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine