28. august 2009

Sauvignon Blanc er en grøn druetype, der stammer fra Bordeaux i Frankrig. Druen har fået sit navn fra det franske ord sauvage ( “vild”) og blanc (“hvid”) på grund af sin oprindelse i det sydvestlige Frankrig. Nu vokser den dog i mange af verdens vinregioner. Den giver en sprød, oftest tør og forfriskende hvidvin. Den anvendes de fleste steder alene, men blandes også f.eks. i de berømte dessertvine fra Sauternes og Barsac.

Sauvignon Blanc dyrkes især i Frankrig og New Zealand men er også en væsentlig drue i Chile, Australien, Sydafrika og Californien. Afhængigt af klima kan vinen være fra meget syrerig og “græssmagende” til mere tropiske frugter. De fleste er dog enige om, at betegnelser som “sprød, elegant og frisk” kendetegner druen og at den ofte har et skær af hyld og stikkelsbær i duften. Nogle siger det dufter af “kattetis” – bedøm selv!

I den tørre, stringente udgave er vinen perfekt til fisk og skaldyr og helt nødvendig til gedeost. Den kan ofte også gå til Sushi og asiatiske retter.

Efterhånden kommer de fleste Sauvignon Blanc’er fra den sydlige halvkugle i flasker med skruelåg, der er med til at bevare friskheden i vinen og også mange producenter i Frankrig er ved at gå denne vej.

I Frankrig dyrkes Sauvignon Blanc især i Loire-dalen, hvor Sancerre og Pouilly Fumé distrikterne laver nogle af de bedste Sauvignon Blanc vine i verden og så dyrkes den i Bordeaux, hvor den typisk blandes med Semillon til både de tørre og søde vine.

New Zealand har nærmest gjort Sauvignon Blanc til nationaldrue. Vinene herfra er typisk mere frugtige og mindre stringente end deres franske kolleger men stadig med en forfriskende syre.

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine