• Forside
  • /
  • Blog
  • /
  • Sauternes producenter uenige om tør hvidvin

10. januar 2014

sauternes

De fleste af os tænker sød dessertvin, når vi hører ordet Sauternes. Men der fremstilles også tør hvidvin i Sauternes – ikke så meget og det er heller ikke så kendt. Og nu er man lokalt blevet uenige om, hvorvidt man skal markedsføre den tørre hvide vin noget mere.

I dag skal en tør hvidvin fra Sauternes have appellationen AOC Bordeaux – altså en meget bred appellation. Et nyt forslag går på at ændre dette til AOC Graves for at markere de tørre vine noget mere. Men det deler slotsejerne, da flere så frygter for regionens søde vines fremtid.

sauternesFlere producenter støtter forslaget om en ny appellation, mens andre er bekymret over, at mange producenter så vil ophøre med at producere sød vin og lave den tørre i stedet og dermed “udhule” Sauternes image.

I forhold til andre Bordeaux vine har priserne på Sauternes været nogenlunde stabile og har ikke set de store prisstigninger som Medoc vinene har oplevet. Det skyldes, at efterspørgslen efter de søde vine er relativ beskeden. Og da mange Sauternes producenter har det økonomisk svært kombineret med besværet at lave den søde vin, kan det være fristende at skifte til at fremstille de tørre hvidvine.

Olivier Bernard, som ejer den tørre hvidvinsproducent Clos des Lunes i Sauternes og Domaine du Chevalier i Pessac Léognan, siger dog: “Vi må være realistiske og indse, at mange små Sauternes producenter har svært ved at sælge deres vin. Hvis vi åbner dørene til at producere mere tør hvidvin via en AOC Graves appellation hjælper vi dem og samtidigt bør det medvirke til at øge værdien af den søde vin, der er tilbage.”

Xavier Planty, medejer af Chateau Guiraud og formand for ODG Sauternes siger, at der er en vis logik i AOC Graves argumentet: “Sauternes er den eneste appellation, som ikke er en del af en større generisk region.”

Ændringsprocessen er dog ikke så ligetil og forventes at kunne tage år, før den eventuelt er gennemført.

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine