24. november 2004

Sassicaia er kult. Det var den første såkaldte SuperToscaner og siden årgang 1985 fik de magiske 100 pts. af Parker, har den været enormt efterspurgt. Så når den danske importør, Philipson Wine, indkalder til pressefrokost med ejeren af Sassicaia , så møder hele pressekorpset frem – mange medier endda med flere repræsentanter. Nu kom ejeren, Nicolo Incisa della Rocchetta, så slet ikke alligevel, da han var optaget af et vigtigere hestevæddeløb i Italien, så vi måtte nøjes med stedsønnen. Det så dog ikke ud til at genere pressefolket – det var vinene man var der for.

Sassicaia fremstilles i Bolgheri i Toscana og laves på Cabernet Sauvignon og en smule Cabernet Franc. Efter gæringen lagrer vinen op til 24 måneder på franske fade, hvoraf nogle er nye. Man forsøger at ramme en elegant og finesserig stil fremfor det mere kraftfulde, der ellers ofte kendetegner sådanne kultvine.

Vi smagte Sassicaia i 7 forskellige årgange. Startende med en fadprøve fra årgang 2002 og så tilbage til 1995 (dog ikke årgang 1996). Og der er da ingen tvivl om at Sassicaia ER er en stor vin og at kvalitetsniveauet holdes på et stabilt højt niveau. Men vi kom ikke derop, som de meget høje priser indikerer. Jeg noterede mig følgende om de enkelte vine:

2002: Intens duft med solbær, lidt træ – lukket. Fyldig sag med stor, voldsom frugt men også en flot feminin stil. Her er flot harmoni men også lidt flæsk. Meget tilgængelig. Fadprøve. 89-90/100 pts.

2001: Intens duft af kirsebær, solbær, cigar, cedertræ. Fyldig vin med lækker frugt og en ret stram tannin. Smagen er flot, kompleks og med mange flotte nuancer. Rygraden er i orden og den er fyldt med elegance. Klart en gemmevin. 94/100 pts.

2000: Intens med lidt røget bacon, ristet eg, solbær. Fyldig vin med flot moden frugt, lidt flæsket kødfyldt smag. Her er mere fyldighed end elegance. Og smagen forsvinder lidt hurtigt. Lækker i dag. 91/100 pts.

1999: Meget intens i næsen med modne bær, lidt ristet eg, lakrids, tobak, vanille. Fyldig vin med lidt tilbageholdende, kølig frugt og en flot elegant smag. Her er virkelig harmoni. Meget klassisk. 93/100 pts.

1998: Intens duft af solbær, lakrids, tobak, lidt krydderi. Mellemfyldig vin med god flæsket frugt og en flot elegant smag med fine nuancer. Den er feminin elegant og uden den store fylde og kraft. 91/100 pts.

1997: Intens duft af modne bær, mint, lidt røget flæsk. Fyldig vin med flot, lækker og moden frugt. Flot sag med saftig smag – her er varme og lidt bulderbasse frugt. Klart den mest varme af vinene. 92/100 pts.

1995: Meget intens i næsen med mint, lidt ristet eg, lakrids, vanille. Fyldig vin med en skøn modenhed. Smagen er flot, elegant med en pikant frugt og lidt mineralske toner. En helt igennem flot vin. 94/100 pts.

At Sassicaia er klassevin er der ingen tvivl om. Det er vine på et stabilt højt niveau. At det (stadig) er kult med megen stor efterspørgsel og deraf følgende meget høje priser, er måske sværere at forstå. Årgang 2001, 2000 og 1999 koster hhv. 700, 800 og 1.000 kr., hvis man køber 12 hos importøren. De ældre er alle sat til en pris på 1.500 kr. pr. flaske. Det er vinene efter min bedste overbevisning ikke værd. Hertil er der simpelthen for mange bedre alternativer.

Og så kan du i øvrigt være heldig at finde Sassicaia på VinForum VinAuktion til mere humane priser. 1997: ca. 1.000 kr., 1998: ca. 700 kr., 1999: ca. 625 kr.

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine