19. maj 2007

Michel Rolland var i Danmark for at præsentere sine egne vine, som han netop er begyndt at distribuere gennem sit eget selskab, Rolland Collection. Det er et selskab, som drives af datteren og svigersønnen. Svigersønnen David Lesage var således også til stede ved præsentationen, som den danske vinhandler Christian Philipson har fået eneretten til i Danmark.

Ud over at være konsulent for mere end 100 vinproducenter er Michel Rolland ejer eller delejer af en række ejendomme i Bordeaux, Sydafrika og Sydamerika og det er disse vine, der distribueres gennem Rolland Collection. I øvrigt var Danmark det kun andet land, der fik præsenteret vinene fra Rolland Collection.

De første to vine ved smagningen var sydafrikanske. 2004 Remhoogte Estate med en duft af kirsebær, ribs og peber. Smagen er mellemfyldig med god frugt, der dominerer. Den er frisk med balance og harmoni og stor blødhed. 88/100 pts., kr. 129,95

2003 Bonne Nouvelle var noget mere powerful i udtrykket med modne frugter, mokka, chokolade, vanille – lækker! Det er en fyldig vin med en flot og intens smag i et kraftigt udtryk. 90/100 pts., kr. 300,00.

Fra de sydafrikanske gik vi til to argentinske vine – begge på malbec. 2003 Yacochuya Malbec, La Salta var en enorm intens og koncentreret vin med mokka, kirsebær og røg i næsen. En fyldig vin med lækker frugt og blødhed og en endnu ung fadpræget stil. Meget flot. 91/100 pts., kr. 350,00.

2004 Val de Flores Malbec med mørk frugt, kirsebær, blomme, lidt krydret. En fyldig vin med lækker, intens frugt og en aldeles blød og fantastisk indbydende smag uden kanter med god struktur og harmoni. Flot, flot! 92/100 pts., kr. 350,00.

På dette tidspunkt dukkede “alkoholspørgsmålet” op. Altså om det ikke er et problem, at moderne vine har meget høj alkoholprocent. De to argentinske havde således henholdsvis 16% og 15% alkohol. Rolland afviste dette. “Sålænge alkoholen ikke dominerer, kan jeg ikke se, at der er et problem”, sagde han. Og han forstod i øvrigt ikke debatten. “Hvem bekymrer sig om alkoholprocenten på whisky eller vodka?” som han udtrykte det. Og så nævnte Rolland, at alkoholprocenten på en af verdens mest beundrede vine gennem tiderne, Cheval Blanc 1947, er 15%. “Det er der aldrig nogen, der har opfattet som et problem”, slog Rolland fast med et grin – og så sluttede den alkoholdebat!

De næste vine var alle fra Rollands hjemstavn, Bordeaux. Først en fadprøve på Le Defi Fontenil Fronsac fra årgang 2005. Da vinen kun er en Vin de Table har den officielt ingen årgang, men det var altså 2005, vi smagte. Og grunden til, at den er Vin de Table, er, at Rolland har eksperimenteret med et plastikskjold, der beskytter vinstokkene mod regn i høstperioden. Dette er ikke tilladt og derfor må vinen kun have laveste klassifikation. Den har en dyb, dyb farve og en intens duft solbær, blyant, ristede noter, vanille. Enorm intens smag med lækker, lækker frugt og en ung fadpåvirkning. Virker ikke så bordeaux’sk i udtrykket. Enorm lækker vin. 92-93/100, kr. 450,00.

2003 Chateau Bertineau St.-Vincent Lalande-de-Pomerol havde en intens duft af solbær, blyant, mint. Mellemfyldig vin med en god smag og fin harmoni mellem frugt, blødhed og lidt tannin. Dejlig nem vin, men også smagningens svageste led. 88/100 pts., kr. 195,00.

2000 Chateau Fontenil Fronsac på 90% merlot og 10% cabernet franc havde en intens duft af solbær, kirsebær, blyant, mint, vanille. Lækker mellemfyldig vin med stor blødhed, god struktur og en enorm flot harmoni. Flot, blød og harmonisk sag. 92/100 pts., kr. 325,00.

2003 Chateau Fontenil Fronsac var lidt lukket i næsen med solbær, blyant, vanille. Flot, lidt varm vin med kraftige tanniner, der mangler et par år til at modne. God struktur – dejlig blødhed. 91/100 pts., kr. 250,00.

Som kom vi til slottet, hvor Rollands familie har lavet vin i generationer, Chateau Le Bon Pasteur i Pomerol. Årgang 2003 er noget lukket med solbær, tobak, mint. Den er flot med lækker frugt og en god struktur, der også har en vis blødhed. Lang eftersmag med blødhed og god frugt. 90/100 pts., kr. 500,00.

2001 Chateau Le Bon Pasteur havde masser af solbær, peber, moden frugt i næsen. En fyldig vin med flot frugt og en meget blød, næsten oversøisk stil. Elegant, frugtig, rank struktur. Flot sag. 92/100 pts., kr. 650,00.

1998 Chateau Le Bon Pasteur var smagningens sidste men også bedste vin. Den var intens med solbær, tobak, peber, blyant. En fyldig vin med en ekstrem flot struktur og balance i en elegant, rank smag med modne, faste tanniner. Og så en virkelig flot lang og vedvarende eftersmag. 94/100 pts., kr. 1.000,00.

Og her sluttede en inspirerende og interessant formiddag med en af vinverdenens mest indflydelsesrige og karismatiske personligheder. Ikke nogen dårlig dag!

Rolland Collection fås i Danmark hos Philipson Wine.

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine