27. maj 2012

Så gælder det tematesten af de røde grillvine, en af de årligt tilbagevendende tests. Der er kommet en del vin ind fra vinhandlerne, så af praktiske grunde er den delt i to med første del i denne uge og anden halvdel i næste uge med offentliggørelse den 8. juni.

Som med al anden sammensætning af mad og vin, så skal tingene minde om hinanden. Er der tale om lette og elegante retter skal vinen således også være let og elegant. Når vi griller bliver maden typisk lidt rustik, ristet, røget og smager af mere. Det skal vinen således også være.

Den røde grillvin, der skal matche grillet kød i forskellige afskygninger, skal gerne være kraftig, lidt krydret og gerne ristet fra en markant fadlagring. Det sidste giver også lidt fadsødme, hvilket spiller fint op til barbecue sauce og andet krydret tilbehør, vi finder på at servere til det grillede kød.

Oversøiske vine, der typisk har lidt mere fadpræg og sødme, er derfor i mange tilfælde perfekte til grill. Samtidigt er der ingen grund til at trække den mest kostbare vin op, da grill jo lægger op til, at det er lidt uhøjtidligt og i øvrigt foregår udenfor.

Nu skriver jeg at det især er oversøiske vine, der passer til grill. To af de 5-stjernede vine i denne uge er dog spanske og de kan også være med. Ochoa Calendas Roble 2010 fra Navarra i Spanien er en mellemfyldig vin med dejlig frugt og en smag, der på en gang er lidt rustik og poleret. Den er dog dejlig intens, blød, ristet og med lidt fadsødme. Super grillvin til tilbudsprisen. Den scorer 87/100 pts. og prisen er kr. 79,00 hos Vinoble.

Den anden spanske vin er knap så velegnet som allround grillvin, men til grillet lam er den perfekt. Det er Indigena Garnatxa 2009, som er en mellemfyldig vin med dejlig frugt og en smag, der er meget harmonisk med lækker frugt, en flot renhed og en dejlig fadpræget afslutning. Ikke så tung i det, hvilket klæder den. Den scorer 89/100 pts. og prisen er kr. 104,95 v/6 fl. hos Erik Sørensens Vin.

Den sidste er oversøisk! Det er argentinske Catena Malbec 2009, som er perfekt som grillvin og kan klare det meste, der kommes på grillen. Den er mellemfyldig til fyldig med lækker frugt og en smag, der er ret intens i, lidt flæsket men samtidigt med en god balance. Her er en god, integreret fadlagring – igen i god harmoni. Det er svært at være kritisk. Det er hamrende godt til prisen og den er perfekt som grillvin. Den scorer 90/100 pts. og prisen er kr. 99,95 v/12 fl. hos Philipson Wine.

Navn Region Årgang Score Pris
Ventoux
– Vidal-Fleury
Frankrig
Rhône
2010 84 49,95
v/12
Côtes
du Rhône – L’Ameillaud
Frankrig
Rhône
2010 86 69,95
v/6
EA
– Adega Cartuxa
Portugal 2010 85 69,00
Tempranillo
– Mureda
Spanien 2011 86 59,00
Calendas
Roble – Ochoa
Spanien 2010 87 79,00
(tilbud)
Cala
Buig – Levante
Spanien 2010 83 59,00
Private
Release Shiraz Cabernet – Penfolds
Australien 2010 86 60,00
(sommertilbud)
Cabernet
Sauvignon Reserva – Hacienda Araucano
Chile 2008 85 70,00
v/6
Garnatxa
– Indigena
Spanien 2009 89 104,95
v/6
Crianza
– Pena Roble
Spanien 2008 87 99,00
v/6
Miros
de Ribera Crianza – Bodegas Penafiel
Spanien 2004 88 99,00
v/6 (tilbud)
Roaix
Côtes du Rhône Villages – Domaine du Bramadou
Frankrig
Rhône
2010 88 95,00
Malbec
– Catena
Argentina 2009 90 99,95
v/12
Malbec
– Mendel
Argentina 2009 90 129,95
v/12
Crossbarn
Cabernet Sauvignon – Paul Hobbs
USA 2009 90 169,95
v/12

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine