26. juni 2008

Der er visse invitationer, der vækker ekstra opmærksomhed, når de dumper ind ad brevsprækken. En sådan var invitationen fra det italienske kulthus, Tenuta dell’Ornellaia, idet vingården ville fejre sit 20 års jubilæum for selve vinen Ornellaia ved en smagning. Uha tænkte man med julestjerner i øjnene – hvor mange årgange ville der mon blive serveret af denne, en af Italiens største vine?

To var svaret! Årgang 1995 og 2005. Men den danske importør, Sigurd Müller Vinhandel, var så flinke at “fylde op” med endnu en årgang Ornellaia og så en årgang af supervinen Masseto. En ganske pæn lille håndfuld.

Tenuta dell’Ornellaia blev grundlagt i 1981 af Ludovico Antinori, bror til den nok mere kendte Piero Antinori. Vingården er beliggende i Bolgheri i Toscana og er i øvrigt nabo til Sassicaia. Den er i dag på 97 ha vinmarker og er kun beplantet med “bordeaux-druer” som Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot og Petit Verdot.

I starten fik Antinori hjælp af den kendte amerikanske vinekspert André Tchelistcheff, der var overbevist om, at de klassiske bordeaux-druer ville gøre sig bedst i området og at man derfor ikke skulle plante Sangiovese, der ellers dominerer i Toscana. Bolgheri-området minder da også på mange måder om Bordeaux; det er forholdsvist fladt, ligger tæt på vandet og har (næsten) samme mikroklima.

I dag er det den verdensomspændende vinkonsulent Michel Rolland, der rådgiver på stedet – hans oprindelse er jo i øvrigt også Bordeaux.

De sidste 5-10 år har ejerskabet af Ornellaia været lidt omskifteligt. I 2003 solgte Ludovico Antinori Tenuta dell’Ornellaia til et partnerskab mellem Robert Mondavi og Frescobaldi. Da Constellation Brands i 2005 overtog Robert Mondavi Winery, købte Frescobaldi de fleste aktier, men Michael Mondavi har stadig en lille aktiepost.
Inden smagningen af de “store vine” smagte vi to andre vine, som Tenuta dell’Ornellaia også laver.

2006 Le Volte har lidt over 50% Sangiovese i sig, der er købt fra andre områder end Bolgeri. Resten er Merlot og Cabernet Sauvignon. Den er intens i duften med kirsebær, ribs, lidt ristet og meget frisk. Den er mellemfyldig med god frugt og en dejlig harmonisk og frisk, frugtig smag. God slutning med masser af frugt (igen) og lidt toscansk syre. 89/100 – kr. 110,00 – det er faktisk en god pris!

2005 Le Serre Nuove er 2. vinen fra Ornellaia. Her bruges druerne fra de yngste vinstokke eller fra parceller, der ikke findes gode nok til den bedste vin. Den er lavet på 50% Merlot, 35% Cabernet Sauvignon, 10% Cabernet Franc og 5% Petit Verdot. Den er intens med solbær, peber, lidt mint. Meget flot i duften. Mellemfyldig til fyldig vin med imponerende flot frugt og en yderst harmonisk smag med flotte, bløde tanniner. Her er stadig smag af ny eg, men det er rigtigt flot integreret. Meget flot og ikke mindst rigtig lækker vin. Jeg røg helt op på 92/100 pts. Prisen er kr. 250,00.

Så kom vi til 3 x Ornellaia, som hovedsagligt er Cabernet Sauvignon og Merlot. De enkelte “cuvéer” lagrer hver for sig på egefade i 18 måneder, hvorefter vinen sammenstikkes og kommes på flaske, hvor den så lagrer 12 måneder inden den sættes til salg.

2005 Ornellaia er lavet på 60% Cabernet Sauvignon, 22% Merlot, 14% Cabernet Franc og 4 % Petit Verdot. Den er meget mørk og lidt lukket i næsen. Man fornemmer dog lidt solbær, mint, ristet fad og tobak. Den er fyldig med tætpakket, flot frugt og en intens smag med en god struktur og en yderst perfekt balance. Her er gode tanniner – strikse men alligevel bløde – og med bagvedliggende kraft. Meget, meget flot. Skal ligge selv om det kan være svært! En klassevin. 96/100 pts. Prisen er kr. 695,00.

1998 Ornellaia er på 60% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot og 5% Cabernet Franc. Det er vinen som i 2001 blev årets vin hos Wine Spectator. Det bemærkes i farven, at vinen har lidt alder. Intens i duften med modne bær, blomme, cedertræ og lidt animalske toner. Flot. Mellemfyldig vin med flot frugt og en lidt rank smag men med flotte bløde og modne tanniner. Vinen er meget flot balanceret og perfekt moden nu. Elegant i stilen. 94/100 pts.

1995 Ornellaia har 76% Cabernet Sauvignon, 18% Merlot og 6% Cabernet Franc i sig. Den er rødbrun i farven. Intens duft af solbær, animalske toner, mintet. Mellemfyldig vin med fin frugt og en udmærket smag, der er moden og balanceret i en elegant stil. Vinen er på toppen nu og skal ikke ligge længere! Pæn men ikke fremragende. 92/100 pts.

Til slut kom så Tenuta dell’Ornellaias absolutte kultvin Masseto i årgang 2001. Masseto 2001 er på 100% Merlot fra samme vinmark – dog er det ikke al vin herfra, der kommer i Masseto, da noget bruges i Ornellaia. Hver enkelt blok vinificeres og lagres for sig i 12 måneder på fad. Derefter blandes vinen og lagrer yderligere 12 måneder på nye fade og derefter 12 måneder på flaske.

Vinen er flot i næsen med røde bær, mentol, cedertræ, peber. Mellemfyldig til fyldig vin med en meget lækker, intens smag, der er fantastisk blød. Smagen er ekstrem lang – den bliver bare ved og ved. Slutningen er imponerende fyldt med intensitet, koncentration og så det lækre bløde. Gem den endnu nogle år. Klart dagens bedste vin og vel en af Italiens allerbedste overhovedet! 98/100 pts. Pris for nyeste årgang 2005 er kr. 1.200,-. Der kommer kun 150 fl. til Danmark.

Således sluttede en imponerende god italiensk smagning. At vinene var italienske lagde man måske ikke så meget mærke til? Men godt var det…

Tenuta dell’Ornellaia importeres af Sigurd Müller Vinhandel.

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine