Juli måned har været rekordvarm i år. Og der er nok en eller anden vinsamler, der har opdaget, at selv kælderrum bliver ret varme, når solen bager og det er over 30 grader flere dage (uger) i træk. Og har man ikke en kælder har situationen sikkert været endnu værre. Men hvordan er det nu lige man skal opbevare sin vin, så den ligger optimalt eller måske blot ikke tager skade?
Inden man begynder udgravningen af sin perfekte vinkælder er det en god idé at finde ud af om man overhovedet har behovet for at opbevare sin vin perfekt. Langt størstedelen af den vin, vi drikker, bliver drukket en uges tid efter, vi har købt den, og langt de fleste vine er i dag ikke produceret som “gemmevine” men kan/skal drikkes inden for et års tid. De fleste vine bliver heller ikke bedre af at lagre – så der er ingen grund til at gemme dem.
Det er derfor kun de største, bedste og dyreste vine, der fortjener et optimalt gemmested. De andre vine må selvfølgelig også gerne ligge perfekt, men drikkes de inden for et år, kan de stort set ligge alle steder uden at tage skade.
Det optimale lagringssted for dine store vine fra Bordeaux, Bourgogne, Barolo oma. bør opfylde følgende krav:
Lav og stabil temperatur
Vin skal opbevares i konstant temperatur. Den ideelle temperatur ligger omkring 12°C , men kan variere mellem 8°C og 15°C. Vin modnes for langsomt, hvis den opbevares for koldt, og for hurtigt hvis den opbevares i et for varmt miljø. Det er yderst skadeligt, hvis vinen udsættes for store og konstante temperatursvingninger. Derfor er køkkenet sjældendt det bedste sted – soveværelset er bedre.
Passende fugtigheds niveau
Opbevaringsstedet for vinen skal have en luftfugtighed på mellem 60% og 75 %. Hvis luftfugtigheden er mindre end 50 %, er der risiko for, at korkpropperne udtørrer. En luftfugtighed på mere end 80% vil ikke ændre vinen, men etiketterne vil nok tage skade. For at korkproppen er lufttæt skal den være fugtig. Derfor er det vigtigt, at vinflasken altid lagres liggende, således at korkproppen er i kontakt med vinen. Vel gennemtænkte vinkældre er udstyret med et regulerings system for at kontrollere luftfugtigheden. Fugtigheden kan bl.a. reguleres ved at anbringe lavasten i den. Dette naturmateriale kan udføre denne regulerende funktion og stoppe fugtigheden i at vokse, og dermed lade vinkælderen blive grobund for bakterier.
Ren luft uden ubehagelige dufte
Vinen “ånder” gennem korkproppen, siger man. For at forebygge ubehagelige dufte i at blande sig med vinen, bør vin ikke opbevares sammen med stærkt lugtende materialer. Så malerskabet eller vaskekælderen er ikke optimal.
Beskyttelse mod lys
Vin skal opbevares i mørke. Konsekvensen af for meget lys, specielt neon lys, kan være en hurtigere modning af vinen end normalt, da lyset igangsætter en iltning.
Ingen vibrationer og rystelser
Store vibrationer og rystelser er skadelig for vin. Ung vin kan efter transport normalt “hele” sig selv, hvorimod mere modne vine er langt mere skrøbelige og har en større risiko for at ændre karakter. Så for ikke at “forstyrre” vinen skal man sørge for, at ens lagringssted er beskyttet mod vibrationer.
Vinkøleskab
Alternativet hedder vinskab eller vinkøleskab. I dag findes der mange forskellige vinskabe, der holder både konstant temperatur og fugtighed. Nogle er såkaldte “serveringsskabe”, hvor man kan have forskellig temperatur i forskellige zoner i skabet mens andre er til lagring og har en ensartet temperatur i hele skabet. Kapaciteten er fra 6-1.000 flasker, så de fleste behov kan dækkes. Mange almindelige køleskabsproducenter laver også vinskabe og så findes der en række specialproducenter.