• Forside
  • /
  • Blog
  • /
  • Nyt vinkoncept – køb vin til kostpris

10. november 2006

Nordic Wine Club er navnet på et nyt vinfirma, der tilbyder dets medlemmer at købe vin til indkøbspris. Det lyder næsten for godt til at være sandt og det er det også delvist! Konceptet går i al sin enkelthed ud på, at man melder sig ind i klubben og betaler et månedligt kontingent på enten 69 kr. eller 299 kr. Med det lave kontingent må man købe 250 fl. om året og med det høje 2.000 flasker om året.

Og priserne man køber til er rent faktisk kostpriser. Nordic Wine Club gør meget ud af åbenheden og seriøsiteten bag konceptet og derfor vises regnestykkerne på hver enkelt vin, så man selv kan konstatere, at prisen er korrekt udregnet. Og medlemmer kan på forlangende se originalfaktura’er.

Men nu er der jo ingen “free lunch”, som det populært hedder. Altså med andre ord, på en eller anden måde skal Nordic Wine Club jo tjene penge. Som de selv skriver er de ikke et “filantropisk foretagende. Og de penge Nordic Wine Club (NWC) skal tjene, skal du (forbrugeren), jo på en eller anden måde betale.

NWC opgiver selv, at deres eneste indtægt er medlemsgebyret plus en bonus fra deres leverandører, der maksimalt må udgøre 10% – en større bonus kommer medlemmerne til gode. Men som forbruger kommer du også til at betale meget høje omkostninger for at få vinen sendt. De fleste andre vinfirmaer dækker som regel nogle af de høje omkostninger, der er forbundet med at sende vin med fragtmanden. De tjener det jo så ind på vinen.

Det kan DWC jo ikke – for der er ingen avance på vinen. Derfor kommer du alene til at betale alle de høje omkostninger til fragt – omkring 8-10 kr. pr. flaske, hvis du bestiller 12-36 flasker.

Lad os tage et eksempel og se hvordan regnestykket ser ud. For at melde dig ind skal du upfront betale 3 mdr. kontingent – altså 3 x 69,00 = 207,00 kr. Herefter er du så klar til at købe. Lad os sige at du køber 18 fl. pr. måned i de 3 måneder. Din reelle flaskepris bliver herefter:

NWC medlemspris kr. 25,00: 25,00 + fragt 10,21 + medlemsgebyr 3,83 = kr. 39,04 (+56%)

NWC medlemspris kr. 50,00: 50,00 + fragt 10,21 + medlemsgebyr 3,83 = kr. 64,04 (+28%)

NWC medlemspris kr. 75,00: 75,00 + fragt 10,21 + medlemsgebyr 3,83 = kr. 89,04 (+19%)

NWC medlemspris kr. 100,00: 100,00 + fragt 10,21 + medlemsgebyr 3,83 = kr. 114,04 (+14%)

Det samlede billede ser således lidt anderledes ud og viser med tydelighed, hvordan du skal handle hos NWC. Du skal købe meget ad gangen og dyr vin, så bliver din besparelse størst (sådan er det i øvrigt også mange andre steder).

Selve vinsortimentet fejler intet. Det er stort, alsidigt og spændende. Og konceptet virker gennemarbejdet og professionelt. Men det har huller, som kan udnyttes. Systemet indbyder til, at folk går sammen om så få medlemskaber som muligt for at købe mest og billigt – det tjener NWC ikke penge på. Selvom det lave kontingent har en begrænsning på 250 fl. kan man jo hurtigt udvide det til 1.000 fl. ved at anvende fire forskellige adresser på ét år. Og jo mere vin der skal igennem systemet, desto flere handlingsomkostninger kommer der på – det tjener NWC ikke penge på. Eller spekulanter, der køber alle de dyre (kult)vine op og sælger efterfølgende med avance. Det tjener NWC heller ikke på.

 

Et meget spændende koncept – lad os se om det holder…

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine