• Forside
  • /
  • Blog
  • /
  • Nye egefade kan være ansvarlige for Brettanomyces

23. november 2007

Den ildelugtende gærsvamp, Brettanomyces, kommer måske fra nye egefade. Det hævder “flying winemaker” Matt Thomson i hvert fald. Thomson, der laver vin for Saint Clair i New Zealand og ligeledes er involveret i Italien og Frankrig, hævdede på et seminar om Brettanomyces, at “Brett” inficerer en vinkælder via indførslen af nye egefade. Denne påstand deles af mange vinmagere, men bakkes ikke op af videnskabelige undersøgelser.

Brettanomyces er en gærsvamp, der forplanter sig i vinkælderen (vineriet) og ødelægger vinene ved at give dem en duft og smag af stald og hest. Svampen er meget vanskelig og omkostningstung at komme af med igen.

Thomson mener, at tilfældene med Brettanomyces er steget de senere år og mener det skyldes at vinene i dag fremstilles i moderne stil med lav syre og stor modenhed og at anvendelsen af nye egefade er steget drastisk. Hans teori går på, at egetræer kan være smittet med Brett, når de fældes og at “toasting-processen”, hvor egefades ristes over åben ild, måske medvirker til at fremme svampen?

Nogle af Matt Thomsons vine fås i øvrigt hos Vinens Verden.

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine