• Forside
 • /
 • Blog
 • /
 • Muga – Smagning af 10 årgange Prado Enea

18. juni 2008

Ved Laudrup Vins 15-års jubilæumsarrangement for nogle uger siden var det muligt at tilmelde sig forskellige tema-smagninger. Jeg sprang på smagningen af 10 årgange af Bodega Muga’s topvin Prado Enea.
Bodega Muga er fra Rioja, hvor familiefirmaet blev stiftet i 1932. Firmaet betegner sig selv som traditionelt gammeldags, men moderne. Forstået på den måde, at man fremstiller vinen tradtionelt, men anvender de bedst mulige materialer og teknikker i processen. Bl.a. har man sit eget bødkeri, hvor man fremstiller 1.200 egefade om året.

Muga er desuden lidt utraditionel i Rioja ved at være både dyrker, producent og “negociant” – altså køber af druer. De fleste andre firmaer holder sig til to at tingene.

Topvinen i Mugas portefølje kaldes Prado Enea og er en traditionel Gran Reserva, der har lagret 48 måneder på fade og 36 måneder på flaske inden den frigives til salg. Vinen blev første gang fremstillet i 1969 og laves kun i gode år. Vi smagte 10 ældre årgange af denne vin, startende med den allerførste. Vinene blev præsenteret af Manu Muga.

Prado Enea laves af de traditionelle Rioja-druer Tempranillo, Garnacha, Mazuelo og Graciano i forskellige blandinger fra år til år. Men i mange år indeholdt vinen også en smule af den grønne drue Viura. Årgang 1989 er således den første, der kun er lavet på røde druer.

Her følger smagenotaterne på de enkelte vine:

1969 Muga Prado Enea
Den første Prado Enea overhovedet og altså små 40 år gammel! Den rødbrune farve indikerer da også at der er tale om en vin med alder. Duften er intens og fyldt med rosiner, blomme, figen, tørret frugt. Smagen er ret intens og moden. Her er stadig flot moden frugt og vinen er stadig meget harmonisk uden at være træt. Ret flot! 92/100 pts.

1970 Muga Prado Enea
Desværre med prop – uden for bedømmelse.

1973 Muga Prado Enea
Brunrød farve. I duften er der tørret frugt og chokolade. Pæn frugt men smagen forsvinder hurtigt og vinen tørrer ud. Moden men nok over tid. Holder desværre ikke helt. 84-85/100 pts.

1978 Muga Prado Enea
Tørrede fruger, figen, rosiner i duften. Mellemfyldig med moden frugt og en fin, elegant smag, der tillige er harmonisk. Men slutningen er lidt udtørrende. 88/100 pts.

1981 Muga Prado Enea
Ikke så intens duft af rosiner, lidt tobak. Ikke helt på toppen! Tørret frugt, syre og fad. 81/100 pts.

1982 Muga Prado Enea
Lidt underlig duft med figen, animalske toner, tobak. Dejlig smag med god frugt og en meget fin balance. Her er på en gang god modenhed og så lidt friskhed tilbage. Lang moden eftersmag. 90/100 pts.

1985 Muga Prado Enea
Ikke så intens duft af kirsebær, blomme, list ristet. Lidt stram i det – frugten kan ikke helt følge med syren. Ellers udmærket. Måske den skal lagre lidt endnu? 88/100 pts.

1989 Muga Prado Enea
Intens duft af kirsebær, chokolade, lidt trøfler. Flot, rank smag med god frugt og stadig lidt god tannin og syre. Flot harmonisk og med liv. God vin! 91/100 pts.

1994 Muga Prado Enea
Intens duft af kirsebær, ristet træ, lidt blomme. Flot og dejlig vin med skøn frugt og en ret fyldig og intens smag. 89/100 pts.

1995 Muga Prado Enea
Intens duft med kirsebær, chokolade, ristet træ. Ret lækker smag med flot frugt og en skøn intensitet, der dog samtidigt er hamonisk og elegant i det. Her er også frugt og friskhed. Flot vin! 92/100 pts.
Bodegas Muga importeres af Laudrup Vin.

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

 1. Til alle på vinforum.

  Jeg har haft den glæde at smage Muga Rioja. Super. Jeg er helt vild.
  Jeg har prøvet at finde den i butikker, hvilket er umuligt. Er der nogen
  herinde der ved hvor man købe den i en butik i København.
  På forhånd, tak……….

  Venlig hilsen

  Thomas Langberg

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine