• Forside
  • /
  • Blog
  • /
  • Mitolo Wines – Kompleksitet fra downunder

9. september 2005

Kan en vin være kompleks og have 15% alkohol på samme tid? Det var det store spørgsmål for en af vinskribenterne, da australske Ben Glaetzer præsenterede sine vine fra Mitolo Wines til en smagning på Restaurant Salt. Og det flyttede desværre fokus lidt væk fra de faktisk ret så komplekse australske topvine, men det ændrede nu ikke min holdning til de fremragende vine, som jeg nu smager på 3. årgang.

Glaetzer præsenterede den nyeste årgang 2004, der kun for nogle uger siden er blevet flasket og som først når butikkernes hylder til november. Faktisk er de følgende bedømmelser nogle af de første for disse vine overhovedet.

Mitolo Wines er bare ét af Ben Glaetzer’s forretningsområder. På trods af sine kun 28 år driver han sammen med sin far Glaetzer Wine, han har sit eget vinmærke Heartland og på sit produktionsanlæg i Barossa Valley fremstiller han vin for andre australske vinfirmaer – det der giver pengene, som Ben siger med et smil.

I alt er Ben Glaetzer med til at lave 1.400 forskellige vine om året, hvilket også gav anledning til spørgsmål. For hvordan kan man det – det må gå ud over vinen og ødelægge personligheden? Da vi “kun” smagte 6 vine, lader vi spørgsmålet stå… Blandt de 1.400 vine er i øvrigt Amon-Ra, der er en af de højest bedømte kultvine fra Australien, så noget må ham Ben jo kunne.

Mitolo Wines – Shiraz med kompleksitet
Jeg må starte med at besvare spørgsmålet fra indledningen. Ja, en vin kan godt være kompleks og have en alkoholprocent på 15 – hvorfor ikke? Kompleksitet har intet med alkohol at gøre men er et spørgsmål om hvordan klimaet, vinstokkene, vinmarken, druerne – terroir – er repræsenteret i vinene. Og Mitolo vinene er netop det! De repræsenterer Barossa og McLaren Vale på bedste måde. De er fyldt med frugt, mineralitet og en vis kølighed, som er forholdsvis sjælden fra dette område i Australien. De er hverken “jammy” eller over-ekstraheret – faktisk er de fyldt med kompleksitet! Og det er en af årsagerne til, at de er topvine og efterspurgte over hele verden…

Årgang 2004 er det femte år for Mitolo Wines. Vinen kommer fra vinmarker i McLaren Vale og Barossa Valley – nogle med vinstokke, der er over 60 år gamle. Den samlede produktion er på ca. 420.000 flasker om året, hvoraf ca. 280.000 flasker er den billigste vin Jester. Jeg smagte følgende vine fra 2004:

2004 Jester Cabernet Sauvignon – McLaren Vale
Denne vin er delvist lavet i en Amarone stil med tørrede druer. Glaetzer har valgt at gøre dette, da han synes, at det lukker et hul i smagen, som Cabernet ellers kan have fra McLaren Vale og Barossa. I næsen er der brombær, mint, peber og lidt ristede træ. Den er mellemfyldig med moden frugt og lidt oxiderede noter. Lidt speciel vin med en let sødme til slut.
88/100 pts. – Kr. 135,00

2004 Jester Shiraz – McLaren Vale
Intens duft af kirsebær, peber, lakrids og lidt blomme. Den er mellemfyldig med en lækker, ligefrem frugt og en flot balance og struktur. Drik den over de næste par år – den er et godt køb!
90/100 pts. – kr. 135,00

2004 Reiver Shiraz – Barossa Valley
Vinen har en klar rødviolet farve. I næsen er den intens med kirsebær, mint, anis og lidt krydderi. Den er fyldig med god moden frugt, meget bløde tanniner og et krydret touch. Denne flotte vin slutter langt med en vis kølighed og et let sødmefyldt bidrag. Drik den over de næste 5-6 år.
93/100 pts. – kr. 285,00

2004 G.A.M. Shiraz – McLaren Vale
Vinen er en smule lukket i næsen med lidt brombær, kirsebær, lakrids, peber. Den er fyldig med en enorm flot, lækker og fuldmoden frugt med bløde tanniner og en intens og koncentreret smag. I slutningen er der lidt finesse og en dejlig kølighed, der gør disse vine dejlige at drikke. En super vin! Drik den de næste 7-8 år.
96/100 pts. – kr. 285,00

2004 Savitar Shiraz – McLaren Vale
Dyb og intens sortviolet farve. I næsen er der brombær, mokka, chokolade. Den er fyldig. En meget kraftig, intens og koncentreret vin men med en vidunderlig og perfekt balance og struktur. På trods af den store intensitet er den bestemt ikke uden en vis mineralitet og kompleksitet. Den slutter enormt langt (60 sek+). Giv den et år eller to i kælderen og drik den så over de næste 7-8 år.
En af de bedste fra Mitolo til dato.
97/100 pts. – kr. 345,00

2004 Serpico Cabernet Sauvignon – McLaren Vale
Serpico er lavet i en Amarone-stil, hvor druerne tørrer i 8 uger inden de gæres. Glaetzer bruger denne metode for at give mere substans til Cabernet’en i midten af smagen. I næsen har vinen lidt cassis, peber og vanille. Den er fyldig og ret så kraftig med et krydret skær og lidt sød frugt i slutningen. Lidt tung i det – men uden tvivl en dejlig vin.
92/100 pts. – kr. 340,00

Mitolo Wines importeres i Danmark af Vinens Verden. Du kan finde en forhandler på www.wine.dk – måske er du heldig at finde en flaske, der endnu ikke er solgt!!!

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine