3. oktober 2008

Malbec er er blå drue, der bruges til rødvin. Druen giver en vin med dyb farve og har ret markante tanniner. Duften er ofte kirsebær, hindbær, blomme, krydderi og nogle animalske toner. Malbec var oprindelig en af de seks druetyper, der var tilladt i en typisk Bordeaux-blanding, men i dag ses de franske Malbec-marker først og fremmest i Cahors – der hvor bl.a. Prins Henrik dyrker vin.

I dag gror Malbec typisk i varmere områder, hvor den kan modne optimalt. Især i Argentina, men der findes også Malbec i Chile, Australien og USA.

Efter sigende skulle Malbec være opkaldt efter en ungarsk bonde, som var den første til at introducere druen i Frankrig.

Malbec er en tyndskindet drue, der behøver mere sol og varme end f.eks.  Cabernet Sauvignon eller Merlot for at modne optimalt. Da dette ikke altid lykkedes i Bordeaux blev den her først og fremmest brugt til at addere kraft til en bordeaux-blanding.

Når Malbec modner optimalt giver den intense, frugtige vine og kan udvise både mineralitet og kompleksitet. Druen har godt af store temperatur-udsving med høje temperaturer om dagen og lave temperaturer om natten. Derfor stortrives den i Argentina, hvor den kan plantes i højden – gerne over 900 m – og hvor der netop er disse store temperatursving. Desuden er der den gode bi-effekt ved højden, at sollyset her er kraftigere, hvilket også medvirker til en bedre modning af Malbec.

Til gengæld er Malbec meget følsom over for frost og råd. Det var således hård frost, der slog 75% af alle Malbec-marker ihjel i Bordeaux i 1956, hvilket naturligt nok gjorde Bordeaux’ vinbønder skeptiske over for druen, da de skulle genplante. Og i dag er den næsten helt væk fra Bordeaux. I Cahors blev man ramt af den samme frost, men her genplantede man i stor stil Malbec igen og den bruges i dag sammen med Tannat i Cahors mørke vine. I Cahors kaldes Malbec i øvrigt for Auxerrois eller Cot.

Malbec kom til Argentina i 1868 og blev introduceret af franskmanden Michel Pouget. I Argentina har Malbec fundet sit naturlige hjem og anvendes både i “en-drue-vine” men også i blandinger med bl.a. Cabernet Sauvignon og Merlot. Det er nu Argentinas hoveddrue og de bedste vine fra landet er produceret på Malbec eller blandinger, hvor den indgår.

Især Mendoza er hjemsted for Malbec. Her er varmt, tørt, meget sollys og store temperatursving, især hvis man planter i højden på Andesbjergenes skråninger.

Ud over at vinene kan være fremragende har Malbec i følge videnskabelige undersøgelser nogle helbredsmæssige fordele. Vins gode egenskaber for helbredet hænger sammen med druernes indhold af visse polyphenoler. Malbec er den drue, der indeholder flest af disse polyphenoler.

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

  1. Pingback: Vin trends 2009
  2. Pingback: Catena og Malbec
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine