30. maj 2013

Ud over at være kendt for at producere Barolo så er Luigi Einaudi måske mere kendt for at være Italiens første præsident, idet han blev valgt i 1948 i Italiens første republik. Længe før dette havde han dog købt en vingård i Dogliani i Piemonte. Det var i 1897 og der var han blot 23 år gammel. Dogliano området ligger syd for Barolo-distriktet og er mest kendt for at dyrke Dolcetto, som da også udgør halvdelen af Einaudis produktion i dag fra godt 52 ha vinmarker.

Men det er Barolo det skal handle om i denne artikel. I 1956 købte vinhuset nemlig marker i Barolo, nærmere betegnet en del af Via Nouva marken i selve Barolo-kommunen. Den er senere omdøbt til Terlo og herfra kommer to af Einaudis baroli, Costa Grimaldi og Terlo, hvor Costa Grimaldi er en del af Terlo-marken.

Som en af få producenter har Einaudi fået dispensation til af lave vinen uden for selve Barolo DOCG zonen, da det jo sker i Dogliano.

Einaudi har også en del af den måske mest kendte og også en af de bedste marker i Barolo, Cannubi. Den blev føjet til i 1997 og er på 2,5 ha.

I Danmark har Einaudi ført en stille tilværelse, men det er der lavet om på nu, hvor Philipson Wine har overtaget importen af vingårdens vine. Man starter ud med Barolo Terlo, Cannubi og Costa Grimaldi i flere forskellige årgang; 2007, 2008 og 2009. Og til yderst rimelige priser, idet vinene er sat til 200 kr. pr. flasker – hvis man altså køber 12 flasker ad gangen. Så skal man have fat i flere årgange, kan man evt. slå sig sammen med venner og bekendte.

VinForum har haft lejlighed til at smage en del af vinene og med et meget positivt resultat. Vinene er moderne i stilen og relativt tilgængelig på trods af, at der der tale om de nyeste årgange. Cannubi er den mest elegante af vinene og især 2008 er en fremragende og klassisk barolo. Når der sammenlignes synes årgang 2009 umiddelbart at være svagest mens 2007 er den mest tilgængelige årgang – på grund af den meget modne frugt også kaldet en amerikaner årgang.


Du kan se alle anmeldelserne af vinene her

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine