8. oktober 2004

Californisk vin har det svært i Europa for øjeblikket. Den europæiske økonomiske krise kombineret med en svag dollar (stærk Euro) har mindsket salget af californisk vin over de sidste 2-3 år. Selvom kvaliteten er høj og måske aldrig har været bedre på mange af de californiske (kult)vine, er prisen tilsvarende meget høj. Og så svigter salget – for til de høje priser er der mange andre spændende alternativer på vinscenen.Joseph Phelps Vineyard er et af de californiske vinhuse, der har oplevet tilbagegang i Europa i de sidste år. En tilbagegang der nu ser ud til at være stoppet. Det udtalte Joseph Phelps’ CEO og medejer Tom Sheldon i hvert fald under et besøg i København.

Californisk kvalitetsvin har ellers oplevet en næsten ubrudt sejrsgang siden Robert Mondavi startede for selv i 1966 efter sit berømte brud med broderen Peter. Robert Mondavi satsede på kvalitet og ville konkurrere med de bedste vine fra Frankrig (læs Bordeaux). Det startede en bølge af nyinvesteringer i især Napa Valley og blandt disse var Joseph Phelps.

Joe Phelps havde tjent sine penge på at opbygge en stor entreprenør forretning og i 1973 var han blandt de nye investorer i Napa. Filosofien var at bygge et vineri af højeste klasse og så købe druerne hos udvalgte dyrkere. Efter nogle år kunne denne strategi dog ikke leve op til den kvalitet, man gerne ville opnå. Mange af vindyrkerne solgte ofte druerne til højestbydende, hvilket i gode år gjorde vinen meget dyr, og mange af de bedste vindyrkere startede for sig selv, så kilderne til god vin løb ud. Derfor omlagde Phelps fra at købe druer til selv at dyrke dem på egne vinmarker. På den måde kan hele processen styres fra start til slut.

I dag ejer man i alt 250 ha vinmarker i Napa Valley og har også besiddelser i Sonoma og Monterey. 30 års erfaring har vist, at Napa især passer til Bordeaux-druetyper. Så ud over lidt Chardonnay i det sydlige område Carneros er det især Cabernet Sauvignon, der hersker her men også mindre beplantninger med Merlot og Petit Verdot m.m. De bedste marker findes i Stags Leap og i Rutherford. Og det er da også herfra husets klassiske rødvine kommer fra.

Den “oprindelige” topvin kaldes Insignia. Det er en klassisk Bordeaux-blanding fremstillet på Cabernet Sauvignon, Merlot og Petit Verdot. Druerne kommer fra de bedste vinmarker i Stag’s Leap og Rutherford. Den anden topvin er Cabernet Sauvignon Backus Vineyard, som er 100% cabernet fra en enkeltmark i Oakville. Af de druer som ikke findes gode nok til de to topvine, fremstilles en “almindelig” Cabernet Sauvignon. I Napa fremstilles så også to forskellige Chardonnay’er i det sydlige Los Carneros.

Til vinsmagningen med Tom Shelton fra Joseph Phelps Vineyard blev følgende vine bl.a. smagt:

1999 Ovation Chardonnay har en meget intens duft af eksotisk frugt, grape, smør og honning. Det er en mellemfyldig vin med lækker blød frugt og med en blød smag, der har let præg af fad. En flot vin, lækker og godt lavet – ikke så typisk californisk men mere burgundisk. 91/100 pts. – kr. 299,95 v/12 fl.

2001 Cabernet Sauvignon. Består af 86% Cabernet og 14% Merlot. Den har en mørk rød farve. Virker lidt lukket i næsen men her er cassis. peber, ristet træ, kaffe og vanille. Fyldig vin med koncentreret frugt og en intens og meget stor smag. Vinen har bløde men kraftige tanniner og en fyldig, moden frugtsmag, der bare smager smadder godt! 90/100 pts. – kr. 249,95 v/12 fl.

2000 Insignia. En blanding af Cabernet Sauvignon (77%), Merlot (18%), Petit Verdot (3%), Malbec (1%) og Cabernet Franc (1%). Har en dyb rødsort farve – meget dyb! Meget intens duft af mørke, modne bær, kaffe, solbær, vanille. Det er en fyldig vin med blød frugt og kraftige men bløde og runde tanniner. Intens vin i en meget flot balance. Den er koncentreret men har også en vis kompleksitet. 93/100 pts. – kr. 750,00 v/12 fl.

2000 Backus Vineyard Cabernet Sauvignon. Har en dyb rødviolet farve. Der er lidt sødme i næsen sammen med solbær, tobak, lidt mokka. Fyldig vin med stor let sødmefyldt smag. Tanninen er lidt mere skrap end den tilsvarende årgang Insignia men alligevel dejlig blød. Fadet skinner kraftigere igennem her og vinen vil sikkert have godt af 1-2 års lagring for at sætte sig. Men flot og ikke uden en vis finesse. 92/100 pts. – kr. 799,95 v/12 fl.

1997 Cabernet Sauvignon. En blanding af Cabernet Sauvignon (87%), Merlot (11%), Petit Verdot (2%). Har en dyb rød farve. Intens duft af kirsebær, tobak, peber og lidt mokka. En fyldig vin med lækker, lidt kølig frugt, flotte bløde tanniner og en lang, bærfyldt smag. Mange nuancer og ikke så bulderbasse-agtig. Flot vin. 91/100 pts. – kr. 249,95 v/12 fl.

1997 Insignia. En blanding af Cabernet Sauvignon (83%), Merlot (14%), Petit Verdot (3%) fra en af de helt store årgange i Californien. Den har (stadig!) en mørk rødsort farve. Duften er meget intens med cassis, mokka, chokolade, vanille. Yderst delikat i næsen. Flot fyldig vin med masser af moden frugt og flotte bløde tanniner, der stadig har masser af kraft. Smagen er vidunderlig – simpelthen en blockbuster! Måske prototypen på god californisk cabernet? 97/100 pts. – kr. 899,95 v/12 fl.

1997 Backus Vineyard Cabernet Sauvignon. Farven er næsten sort. Meget intens duft af sort frugt, solbær, kirsebær, chokolade ,kaffe, vanille. Fyldig vin med flot moden frugt og lækre, stadig kraftige tanniner, der dog har en blød landing. Smagen er lang, intens og med lidt finesse. Lidt mere feminin end Insignia. 95/100 pts. – kr. 799,95 v/12 fl.

Alle Joseph Phelps vine importeres af Philipson Wine.

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine