10. februar 2010

Sidste år skrev jeg om vin trends i 2009 og prøvede at forudsige, hvad der ville ske i løbet af året. Jeg synes faktisk, at jeg ramte meget godt i plet, men det var måske heller ikke så svært i et år præget af den økonomiske krise. Argentinsk Malbec fik sit gennembrud og blandt andet blev Nicolas Catena (fra Catena i Argentina) hædret som Man of the Year i det engelske Decanter. De sydlige rhône-vine i årgang 2007 var og er stadigt et stort hit og specielt Chateauneuf-du-Pape 2007 blev rost til skyerne af de fleste vinskribenter.

De store og fine vine fra Bordeaux og Champagne blev ramt, både på omsætning og prisen i starten af 2009, men mod slutningen af året begyndte priserne at stabilisere sig og en lille stigning kunne skimtes. Der var da også et par Michelinrestauranter i Danmark der måtte lukke (som jeg skrev), men min forudsigelse om vinbranchen i Danmark har ikke rigtigt hold stik. Og gudskelov for det da. Der har ikke været en større vinhandler, der er bukket under – tværtimod har flere faktisk ekspanderet i 2009. Det bliver spændende at følge, om vinhandlerne også klarer 2010 oven på et ikke alt for fantastisk julesalg.

Men hvad vil der ellers ske i 2010? Allerede om et par måneder får vi de første reaktioner på om Bordeaux 2009 virkelig er så god, som mange mener eller håber på. Er det en fantastisk årgang, hvordan vil prissætningen så være? Kan Bordeaux opretholde de skyhøje priser som i 2005 eller må man sætte priserne ned på grund af krisen? Mange er af den opfattelse, at Bordeaux er nødt til at sætte priserne ned. Jeg er ikke enig! Bordeaux er i den grad markedsstyret og er efterspørgslen til det, så ryger priserne højt op – krise eller ej. Der er stadigt et stort og meget velhavende publikum i Kina og Asien, der først for nyligt er begyndt at interessere sig for Bordeauxvin. De vil holde priserne oppe – desværre.

En trend der vil blive forstærket i 2010 er satsningen på “brands” eller mærkevarer inden for vin. Vi vil se flere producenter, som laver mange forskellige vine i mange forskellige områder i en nogenlunde ensartet stil fra område til område og fra år til år. Det fælles kendetegn er deres navn eller brand. Vi kender det fra Torres i Spanien, Guigal og Bernard Magrez i Frankrig og efterhånden også fra Catena i Argentina. Denne trend vil fortsætte og vi som forbrugere vil blive fortrolige med og sætte pris på forskellige vine fra samme brand. Hvor vi før var loyale over for et eller to vinslotte bliver vi nu loyale over for et brand.

Og så tror jeg at østrigsk vin vil få et større gennembrud i 2010. Om det skyldes at jeg lige nu sidder og skriver dette på afterskiing i Østrig og har drukket op til flere fremragende østrigske vine de sidste dage er ikke utænkeligt. Men der har været tilløb til dette gennembrud igennem flere år. Både de hvide Grüner Veltliner og Riesling og de røde vine på næsten alle de kendte druer som Pinot Noir, Cabernet, Syrah  og de mere lokale Zweigelt og St.Laurent giver fremragende resultater. Jeg tror danskerne (og vinimportørerne) vil få øjnene op for dette og jeg håber det, for der er gode vinoplevelser i blandt.

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

 1. Hej Jan
  Tak for nogle hyggelige tanker.
  Jeg er enig med dig omkring “brands” og vin fra Østrig (de fortjener det sgú også, de stakkels vinbønder har knoglet side 1983, på at få det op at stå igen). Hvis der kommer gang i Østrigs vin tror jeg også at vi får gang i kvalitetsvine fra Tyskland, og så vil vi se en nedgang fra Alsace.
  Jeg fornemmer også at der kommer godt gang i Rhone.
  Jeg håber folk får øjnene op for kvalitets rosé vine, og at de handlene får nogle gode hjem fra hele verden (ikke kun de “sikre” men også de skæve).
  Califormien og Australien kommer til at gå ned.
  Du skriver ikke noget om restauranter med eller uden ****, her er jeg ganske overbevist om at det kommer til at lukke rigtigt mange her i 2010, især først på året.
  Det var mine tanker for 2010.
  Mange hjertelige hilsener
  Erik Larsen
  Taastrup.

 2. Jeg tror, Du ser rigtig med Østrig. Helt rigtigt! Landet har udviklet sig eksplosivt. En ting, Du overser, er dog deres søde vine som f.eks. Ausbruch vinene fra Rust.

  Og kigger Du en tand længere østover, håber jeg meget, at stedse flere får øjnene op for de fantastiske vine, der bliver produceret i Ungarn. I Sopron lige ved den østrigske grænse, over Eger og Tokaj i nord-øst til Szekszard og ikke mindst Villany i syd.

  Prøv dertil at lægge en underskov af spændende druesorter, som Du ikke finder andre steder. Der er så meget at opdage.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine