8. december 2005

Nogle af verdens bedste vine fremstilles i et meget lille område i det nordlige Rhône i Frankrig. Navnet er Côte Rôtie og er måske nok kendt af de fleste, men det er jo ikke vine, vi falder over hver dag. Der er kun 40 selvstændige vinproducenter i området og de producerer ikke meget mere vin end ét stort Bordeaux-slot. Arealet med vinmarker fra de stejle, brændte skrænter (Côte Rôtie betyder den brændte eller ristede skrænt) ved Rhône-floden er på godt 200 ha og produktionen ca. 8.745 hl.

Derfor var det noget af et sammentræf at være til to smagninger inden for en uge med to producenter fra Côte Rôtie; en af de største og bedste, Guigal, og så den meget mindre og ukendte, Bonnefond. Men begge var meget positive oplevelser. Og lad os bare starte med den største. At smage Guigals enkeltmarks Côte Rôtie’er er altid en kæmpe vinoplevelse.

Guigal Côte Rôtie La Mouline 2001 kommer fra mindre end 1 ha med meget gamle vinstokke. Den er intens med mørk frugt, mokka, lidt chokolade. En fyldig vin med vidunderlig frugt og en helt igennem skøn og ektremt harmonisk smag. Her er fløjlsblødhed, intensitet og en vis mineralitet. Slutningen er flot lang… Kun 5.000 flasker. 96/100 pts.

Guigal Côte Rôtie La Turque 2001 er også fra en mindre end 1 ha vinmark, der er genplantet i løbet af 80’erne. La Turque har ud over Syrah også 7% Viognier i sig. Den er intens med kirsebær, lidt flæsk, mokka. Fyldig vin med flot, stor frugt og en meget intens, koncentreret og flot smag. Den er bare stor! Smagen er lang, flot og vedvarende – 60 sek.+. Enorm vin. 98/100 pts.

Guigal Côte Rôtie La Landonne 2001 kommer fra en vinmark med hele 2 ha. Den er plantet med vinstokke, der alle er over 30 år gamle. Den er enorm tung i næsen. Mørk frugt, lidt mokka, vanille. Fyldig vin med flot moden frugt og en koncentreret men alligevel blød intens smag. Mere rå en La Turque. 97/100 pts.

Normalpriserne hos den danske importør er kr. 1.695,00 pr. flaske. Så de er jo uoverkommelige for de fleste pengepunge. I den mere rimelige ende har Guigal så Côte Rôtie Brune et Blonde 2001 til kr. 299,95 (92/100 pts.) eller Côte Rôtie Château d’Ampuis 2001 til kr. 649,95 (94/100 pts.)

Ellers også kan man søge glimrende alternativer. Et sådan alternativ kunne være Domaine Bonnefond, der ligger i landsbyen Mornas, lige nord for Ampuis. Domainet blev etableret i 1990 og drives af brødrene Patrick og Christophe Bonnefond. Produktionen er begrænset fra vinmarkerne på ca. 5 ha. Det rækker til i alt 25.000 flasker om året.

Billige kan vinene fra Bonnefond ikke kaldes, men det er der ingen vine i Côte Rôtie, der kan. Men de er til gengæld af meget høj kvalitet. I årgang 2003 smagte jeg følgende vine:

Bonnefond Côte Rôtie er intens med brombær, kirsebær, peber, lakrids, lidt vanille. Den er fyldig med lækker frugt og flot, fyldig og meget harmonisk smag. Her er god intensitet og en flot længde. Slutningen er koncentreret og flot. 91/100 pts. – kr. 475,00 (magnum!).

Bonnefond Côte Rôtie Les Rochains er intens med kirsebær, brombær, ristet træ, lidt mokka, vanille. Fyldig vin med flot frugt og en intens og ret kraftig smag. Her er lidt voldsomme men alligevel bløde tanniner. Den har flot bærsmag og en skøn harmoni. Slutningen er lang, fed med en let sødmefyldt udgang. Stor vin! Gem den 10-20 år. 95/100 pts. – kr. 375,00.

Bonnefond Côte Rôtie Rozier er intens med brombær, kaffe, ristet træ, vanille. Fyldig vin med flot frugt og en intens og lækker smag. Her er flot harmoni og koncentration men ikke så fuldkommen som Les Rochain. Slutningen er lang, flot, intens. 92/100 pts. – 349,00.

Guigals vine fås i Danmark hos Philipson Wine og Bonnefonds vine hos The Wine Company.

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine