10. november 2005

Som en af de få større importører forsøger Sigurd Müller Vinhandel i Ålborg sig nu med at lancere to græske vinhuse på det danske marked. Firmaet er selv bevidst om, at det er en satsning, da det danske kendskab til græsk vin sikkert begrænser sig til Retsina og Boutari, drukket på ferieturen i det græske øhav.

Men som Mogens Bay fra Sigurd Mûller Vinhandel selv siger: “Hvorfor græsk vin? – Hvorfor ikke græsk vin?” De to vinhuse, Gaia Estate (udtales Gæja, så det ikke forveksles med italienske Gaja) og Domaine Gerovassiliou er valgt efter en lang proces, hvor over 100 vine er prøvesmagt. Det er to producenter, som er moderne og som satser på kvalitet.

Gaia Estate producerer vin i Nemea vest for Athen og på øen Santorini. På Santorini fra 200 år gamle vinstokke, som for at beskytte mod vind og vejr er snoet som en kurv – se billedet.

Domaine Gerovassiliou er beliggende i det nordlige Grækenland tæt ved Thessaloniki.

Ved en pressesmagning var ejerne selv til stede for at kommentere deres vine og uddybe deres vinfilosofi. Og forsøge at udrydde nogle fordomme, hvilket jo er en hård opgave over for den konservative danske vinpresse.

Vi smagte 13 forskellige vine, herunder begge vinhuses topvin i flere årgange. De mest spændende vine var dog:

Domaine Gerovassilliou Malagousia 2004
En spændende hvidvin lavet på den lokale drue Malagousia, som Evangelos Gerovassilliou faktisk har reddet fra udryddelse. Vinen har en intens duft af moden pære, grape, melon. Den er mellemfyldig med en god frugt, fylde og en meget flot, behagelig og ret kraftig smag. Den er faktisk rigtig god! Slutningen er lang, tør og frugtig. 88/100 pts. og prisen er kr. 99,50.

Domaine Gerovassilliou Estate Red 2002
Vinen er fremstillet på Syrah og Merlot. Den har en intens duft af kirsebær, peber, lakrids, lidt animalske toner. Mellemfyldig vin med god frugt og en del tannin og nyt egefad. Flot sag med dejlig kraftig og intens smag. Slutningen er meget lang og behagelig. 88/100 pts. og prisen er kr. 130,00.

Domaine Gerovassilliou Syrah 2002
Gerovassillious topvin. Den har en intens duft af kirsebær og blomme. Mellemfyldig til fyldig vin med flot lidt kølig frugt og en rank struktur med en let krydret og let mineralsk smag. Slutningen er lang, ok og let sødmefyldt. 89/100 pts. og prisen er kr. 175,00.

Gaia Estate 2001
Gaia’s topvin fremstillet på den lokale Agiorgitiko-drue. Vinen har en intens duft af kirsebær, animalske toner, vanille. Mellemfyldig vin med en enorm flot smag. Her er dejlig balance, flot struktur og en skøn harmonisk, intens og flot smag. Virkelig lækker sag med en meget lang slutning. 90+/100 pts. og prisen er kr. 180,00.

Som det fremgår er det faktisk rigtig gode vine på et højt niveau og som sådan kan de konkurrere på lige fod med franske, spanske og italienske konkurrenter – pris/kvalitetsforholdet er på højde med disse.

Men den konservative vinverdens realiteter er nogle andre. Hvis du står og skal vælge en vin til 130 kr. og mulighederne er franske, italienske eller græske, hvilken vin bliver så taget ned af hylden? Næppe den græske.

Eller repræsentations- eller julegaven. Bliver den fyldt med græsk kvalitetsvin? Næppe.

Nogle få restauranter vil sikkert finde det interessant at sætte græsk vin på vinmenuen – men sikkert ikke mange.

Det er op ad bakke. Erfaringen og historien fortæller, at vine fra nye vinlande skal være bedre og/eller billigere for at have en chance for at trænge igennem. Tænk blot på Australien og Chile, der har formået dette.

Det betyder ikke, at de græske producenter ikke har en chance og man bør hylde Sigurd Müller Vinhandel for at tage initiativ til at øge kendskabet til disse spændende vine. Men mere end en ubetydelig nichespiller bliver det nok aldrig. Med mindre Parker lige kommer forbi og kan lide vinene – men det er jo en anden historie…

I øvrigt vil jeg godt anbefale at tage en af de ovenstående vine med i en blindsmagning. Den vil dels give modstand til andre vine og sikkert drille de fleste. Og mange vil sågar kunne lide den!

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

 1. Hej
  Jeg søger en rødvin fra Domaine Gerovassiliou årgang 2003.
  I toppen af etiketten er skrevet KTHMA.
  Kan den købes/hvor her i Danmark
  På forhånd Tak
  Arne Knudsen

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine