25. februar 2010

Opdateret nov. 2013. Efterhånden findes der rigtigt mange vinbøger – både på dansk og engelsk. Det er dog ikke dem alle sammen, der er lige gode og lige læseværdige og nogle henvender sig til begynderen, mens andre er til den mere nørdede vinentusiast. Her har du VinForums bud på nogle gode og læseværdige vinbøger:

For begynderen

vin 2014 - Hugh JohnsonVin 2014 – Hugh Johnson
Denne vinguide er altid en succes. Den er ganske gennemarbejdet og er en god lille guide til mange vine fra hele verden. Den går bestemt ikke i dybden men leverer varen år efter år. Prisen er kr. 140,00 og den udgives af Politikens forlag. Du køber Vin 2014 her.

Kom godt i gang med vin
Her er en meget let bog, som absolut er for begynderen. Det er en slags brugerguide for nybegynderen, der vil lære at købe, smage og kende vin. Den har mange ordforklaringer, anbefalinger til gode vine fra hele verden og så har den indbygget øvelser til, hvordan man smager på vin, så man lære at bedømme kvaliteten af de vine, man drikker. Endvidere giver kendte danskere bud på deres yndlingsvine og to danske vinmænd viser hvad de ville købe for kr. 10.000.

50 vine du skal smage før du dør
Denne lille bog er forfattet af vinanmelder på Politiken, Henrik Steen Andersen. Det er en personlig hitliste over de bedste vinoplevelser, man kan få og den kan få læseren til at håbe på at man kommer til at smage alle de vidunderlige vine på et eller andet tidspunkt. Bogen omfatter alle de vigtigste vinregioner og deres særkender – fra fremstillingstradition og druetyper til, hvordan vinen bedst nydes. Bogen kan derfor læses som en underholdende introduktion til vinen i alle dens mangfoldigheder. Køb den her.

For den mere erfarne

Når vi bevæger os mod vinbøgerne til de mere erfarne vindrikkere bliver bøgerne som regel lidt mere snævre og tager et mindre vindistrikt under behandling. Her er 2 sådanne vinbøger:

Vinmagerne fra Toscana
Denne vinbog er skrevet af René Langdahl Jørgensen, der bl.a. skriver i magasinet Gastro. Han har altid haft en forkærlighed for toscanske vine og fra sine mange vinrejser til Toscana er der kommet en smuk og velskrevet bog ud af det. Det er en personlig bog, der i høj grad omhandler folkene bag vinene.

Man kender nok Chianti Classico, Brunello di Montalcino og sangiovese, men her er der mulighed for at udvide det smagfulde bekendtskab. Bogener i et farverigt sprog og er for alle, der elsker Toscana og ikke mindst de toscanske vine.

Champagnebibelen
Champagnebibelen er den første danske bog om denne vidunderlige drik. Bogen er grundigt værk om både distriktet, champagne og producenterne – dog er hovedvægten lagt på de små domænedyrkere, hvilket måske ikke er helt retfærdigt over for de dominerende og store champagnehuse.

Forfatterne er Mia og mads Rudolf som har beskræftiget sig med champagne i mange år og har været i marken og i kælderne og ikke mindst smagt på resultatet igen og igen. Bogen er rigt illustreret og meget flot gennemført. Køb den her.

Læs også VinForums anmeldelser af:

En duft af Champagne – Richard Juhlin
Italiensk Vin – Thomas Ilkjær
Vinene fra Bourgogne – Sørens Frank
Vinbogen – Tore Scheel
Vinene fra Rhône – Niels Lillelund

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

 1. Hej Vinforum
  Tak for en særdeles god hjemmeside, med masser af nyttige tips.
  Jeg vil gerne anbefale vinbogen “Amarone – Sværvægteren fra Valpolicella”
  Skrevet af Michael Lyng.
  Her er en bog der er skrevet let forståeligt, samt vi kommer godt rundt om en masse fine Vine.

 2. Er man tilhænger af vine fra Valpolicella, så kan jeg klart anbefale bogen Amarone og vinene fra Valpolicella. En bog som går i dybden med tingene, men er stadig skrevet på et sprog alle kan forstå.

  Hilsen Jesper

 3. Søren Franks bog om Bourgogne er også læseværdig og langtidsholdbar, Antony Hansons bog om samme område kan også anbefales bl.a. for grundigheden og den meget personlige tilgang til emnet.

 4. Tak for anbefalingerne, Jan.
  Jeg vil også blot med-anbefale René Langdahl Jørgensens bog om Toscana. Det er uendeligt meget sjovere at læse en bog, der går lidt bagom vinen, end blot en bog med vin-anbefalinger.

  /Anders

 5. Den lille vinbog af Hugh Johnson giver en rigtig god og bred forklaring om mange vine – således at nye interesserede også kan komme i gang med at få udbygget deres generelle viden om vin.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine