22. november 2004

Der er krise i Bordeaux. Det hører vi hele tiden og der er der heller ingen tvivl om, at blandt størstedelen af regionens små vinbønder gør det ondt for øjeblikket. Men blandt de store, kendte slotte er det stort set business as usual. Det kunne man både høre og smage hos en vinsmagning hos Erik Sørensen Grand Vin. Her fortalte Jean-Guillaume Prats fra Château Cos d’Estournel og Gildas d’Ollone fra Pichon-Longueville Comtesse-de-Lalande – begge 2. Cru’er – at på deres slotte går det godt og det kunne man så forsikre sig om i flaskerne!

Cos d’Estournel ligger i St. Estephe, der normalt fremstiller de mere hårde vine i Medoc. Herfra smagte vin årgangene 2000 og 1995. Årgang 2000 er stadig en ung sag med blyant, tung frugt og ristet træ i næsen. Smagen er fyldig med masser af power og kraft, meget tannin og en kraftfuld slutning, der endnu er lidt rå. En stor vin under opsejling, men den kræver tid. 93/100 pts.

1995 Cos d’Estournel er meget intens i duften med solbær, tobak, cedertræ og lidt animalske toner. Den er enorm fyldig med meget lækker frugt og den bløde tannin gør, at den allerede kan drikkes med stor fornøjelse. Slutningen er flot lang og fløjlsblød. 95/100 pts.

Pichon-Longueville Comtesse ligger i Pauillac med bl.a. Château Latour som nabo. Herfra smagte vi årgang 1996 og 1995.

Årgang 1996 har meget intens duft af modne bær, tung frugt, lidt blyant, cedertræ. Smagen er virkelig flot og fyldig. Her er moden frugt, stadig lidt stram tannin men også en dejlig rundhed. Og så har den altså en kanonlang slutning, der bare bliver ved og ved. Mange har dømt årgang 1996 ude i Bordeaux, men i Medoc har man altså fremstillet fremragende vine i denne årgang og det er Comtessen et godt eksempel på. 96/100 pts.

1995 Pichon-Longueville Comtesse har cassis, blyant, tobak og cigar i næsen. Det er en fyldig vin med flot frugt og en voldsom kraftig og absolut flot sag med gode tanniner, der vidner om et fortsat langt liv. Afslutningen er lang og powerful. 95/100 pts.

Der findes rigtig mange gode vine over hele kloden. Kvalitetsniveauet er blevet ekstremt højt mange steder og konkurrencen er skærpet – også blandt de allerbedste vine. Men her kan Bordeaux Cru Classé stadig sagtens være med. Ja, faktisk er de måske endda stadig et halvt skridt foran. Det er i hvert fald altid dejlig at “vende hjem” til Bordeaux Cru Classé i de gode årgange. Her kradser krisen ikke.

Hvis du vil købe nogle af de ovenstående vine, kan du forsøge dig på VinForum VinAuktion her:
https://www.vinforum.dk/cgi-local/auction.cgi?bordeaux_2cru

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine