• Forside
  • /
  • Blog
  • /
  • Fess Parker – Davy Crocketts egen vin

17. november 2006

En af de første bøger jeg selv læste som dreng var en bog, der hed Davy Crockett og Mohikanerne. Jeg husker ikke handlingen men jeg har siden husket Davy Crockett som en god, lidt vild mand iført den klassiske pelshue med vaskebjørnhalen i.

Hvad jeg ikke vidste var, at skuespilleren, der spillede Davy Crockett i TV i USA i 50’erne og 60’erne, hed Fess Parker og at han senere købte sin egen vingård i Santa Barbara i Californien. Det fandt jeg først ud af i tirsdags, da Fess Parker’s svigersøn, Tim Snider, var på besøg i Danmark for at præsentere vinene fra vingården, der såmænd også hedder Fess Parker.

Santa Barbara er et af de køligste vinområder i Californien, men dog varmt nok til at få godt modne druer i hus. Stilen hos Fess Parker er da også meget californisk, idet man går efter “maturity and ripeness”. Der er således tale om godt fyldige vine baseret på druetyperne Viognier, Chardonnay, Pinot Noir og Syrah. Men alle vine, hvor balancen også er fin, så de stadig er en fornøjelse at drikke.

Fess Parker har haft stor succes med sine Pinot-baserede vine ikke mindst efter filmen Sideways. Scenen fra filmen, hvor hovedpersonen Miles tømmer en spyttespand (!), er optaget hos Fess Parker. Salget af Pinot steg med 75% i de første 6 måneder, efter filmen havde premiere. Siden er det gået lidt tilbage, men er stadig 30% højere end før Sideways.

Den danske importør, H.J. Hansen Vin, melder da også om en stor salgssucces for Fess Parker-vinene, der stort set er udsolgt, før de kommer til Danmark. Og man forstår hvorfor. Det er meget tilgængelige, frugtige og fyldige vine men stadig med en god balance. Og så er priserne meget humane – især for amerikanske vine. Man får således fuld valuta for pengene. Nedenfor finder du udvalgte smagekommentarer fra smagningen:

2004 Fess Parker Chardonnay
Intens duft med melon, tropisk frugt,nødder, ristede noter, vanille. Mellemfyldig vin med dejlig frugt og en rund smag i en klart oversøisk stil men med god balance. Den er dejlig frugtig med en pæn friskhed.
88/100 pts. – kr. 109,75.

2004 Fess Parker Chardonnay Ashleys Vineyard
Intens duft med ristede noter, honning, melon, smør. Mellemfyldig til fyldig vin med flot frugt og en lækker smag, der er i god balance omend den er til den kraftige side. Her er god fadlagring og stor frugt men i god harmoni og så lige lidt ristede noter til slut.
91/100 pts. – kr. 159,75.

Frontier Red Lot 61
Rødvinen hvor salget gik op, da den blev forsynet med skruelåg! Den er fyldig med moden frugt og lidt blommet i det. Den er meget kraftig men smager bare godt! En blockbuster, der er ret imponerende til prisen.
88/100 pts. – kr. 89,75.

2005 Fess Parker Pinot
Lidt lukket i næsen med modne bær, kirsebær, chokolade. Fyldig vin med god frugt og en ret markant smag, der stadig har en del ny fad (tappet i august). Men smagen er uhyre fløjlsblød, lækker og med en ret lang udgang. En vin, der skriger efter en mundfuld mere.
90/100 pts. – kr. 169,75.

2003 Fess Parker Syrah Rodneys Vineyard
Fess Parkers topvin – og hvilken blockbuster! Den holder 16,4% så den er ikke for tøsedrenge. Duften er intens med blåbær, chokolade, læder, lidt mokka. Den er meget fyldig med enorm frugt og en kraftig smag, der har en underskøn blødhed i en lang, markant udgang. Flot sag!
93/100 pts. – kr. 259,75

Alle vinene importeres af H.J. Hansen Vin.

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine