11. januar 2008

Navnet Ferrari leder først ens tanker hen på hurtige italienske biler, der i Danmark er ubetalelige. Men navnet Ferrari er åbenbart lige så udbredt i Italien som Hansen eller Jensen er det i Danmark. Og derfor er det vel meget naturligt, at der også er et vinhus, der hedder Ferrari. Men vi bevæger os stadig i luksusklassen for Cantine Ferrari producerer spumante eller italiensk mousserende vin – dog til priser, der er til at betale. Det vender vi tilbage til.

Ferrarri blev grundlagt i 1902 af Giulio Ferrari, som også lægger navn til husets topcuvée. Han havde studeret vin i Frankrig og mente, at man i Italien kunne lave lige så god vin som i Frankrig – også champagne. I 1952 gav Giulio Ferrari staffetten videre til familien Lunelli, som overtog firmaet og som for alvor har sat Ferrari i en klasse for sig, når det drejer sig om spumante. I dag sidder Ferrari og Lunelli familien således på 25% af det italienske marked for mousserende vin.

Ferrari holder til i Trentino i det nordlige Italien og som i Champagne er det Chardonnay og Pinot Noir druer, der anvendes til spumanten.

Vi skal smage 6 forskellige spumanter. Allerede ved den første, Ferrari Brut, slår husets repræsentant hårdt på sammenligningen med Champagne. Der er således ingen tvivl om, at Champagne er “Benchmark-vinen” for Ferrari. Man får indtryk af, at Ferrari forsøger at lave Champagne i Italien i stedet for at lave den bedste Spumante i verden. Men sammenligningen holder nu meget godt. Som et af de få steder uden for Champagne kan Ferrari faktisk godt konkurrere med Champagne. Produktionsmetoden, druerne, kvaliteten og smagen er til det, og priserne er stadig i underkanten af forbilledet. Ferrari Brut på ren chardonnay er i øvrigt ganske udmærket, lidt stringent i det med en skrap syre. Men til prisen på kr. 179,95 er det et glimrende glas mousserende.

Ferrari Rosé er den næste. Fremstillet på 60% Pinot og 40% Chardonnay og lagret 2 år på bærmen. Den er flot lakse/bronzefarvet og ser flot ud i glasset med de fine perler. Den er ret fyldig men delikat og har en passende syre. Til prisen på kr. 199,95 er det et godt køb.

Den tredje spumante i rækken skal vise sig at være min favorit, når vi taler forholdet mellem pris og kvalitet. Ferrari Maximum Brut er lavet på 100% Chardonnay og har lidt nødder og æble i duften. Den er rank og tør men har også en dejlig fylde. Den er ekstremt harmonisk sammensat og meget elegant. Her kan man godt tillade sig at sammenligne med en Blanc de Blancs fra Champagne. Og prisen på kr. 199,95 skræmmer bestemt ikke. Tværtimod!

Som nummer fire skal vi igen smage rosé. Denne gang den lidt bedre cuvée, Maximum Rosé. Andelen af Pinot Noir er her 75%. Her er godt med kirsebær i næsen, lidt blomster og nødder. Den er meget rund i det med lækker fylde og frugt og en ret flot smag. Den er temmelig vinøs. I Italien anbefaler de den til lammefilet. Sikkert ikke noget dårligt valg! Prisen er kr. 219,95.

Så kommer der en “årgangs-spumante” på bordet, hvis det kaldes det? Der er tale om 2001 Ferrari Perlé. Her er lidt brød, æble og nødder i næsen. God balance med lidt stringent syre men også blødhed og rundhed. Dejlig elegant og med fin kompleksitet. Prisen er 219,95.

Endelig sluttes der af med top-cuvéen 1997 Giulio Ferrari Riserva. En enkeltmarksvin, der har lagret 10 år på bærmen. Den er intens i næsen med marcipan og nødder. Smagen er flot fyldig og meget intens. På trods af en alder på 10 år er den meget ungdommelig og frisk i udtrykket. En rig, intens men også elegant spumante og vel noget af det bedste spumante, der kan opdrives. Prisen er kr. 595,00. Ferrari’s udsendte er synligt stolt af denne vin, som i flere blindsmagninger har slået kendte årgangschampagner. Alle tilstedeværende er da også enige om, at det er en god vin, men at prisen også er lidt heftig – især for en spumante. Det får Ferrari-manden op af stolen og han efterspørger om restauranten, som er Restaurant Geranium, har en flaske Dom Perignon liggende – helst 1996 – så vi kan smage den op imod Giulio Ferarri 1997. Det har Geranium desværre ikke (den er jo ikke biodynamisk), men til gengæld bliver de tilstedeværende lovet en ny smagning, hvor Ferrari’s bedste skal op imod Champagnes bedste. Det glæder vi os til…

Ferrari’s spumanter forhandles i Danmark af H.J. Hansen Vin.

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine