• Forside
  • /
  • Blog
  • /
  • EU vil reformere den europæiske vinproduktion

28. juni 2006

I torsdags lancerede EU-kommissionen sit forslag til en ny reform af den europæiske vinproduktion. Forslaget var ventet med spænding og skal imødegå truslen fra de oversøiske vinproducenter og deres forbrugervenlige vine.

“Jeg gør mig ikke til talsmand for at nedskære budgettet på omkring 9 milliarder kr. om året”, udtaler den danske landbrugskommissær, Mariann Fischer Boel,” – men vi bliver nødt til at bruge pengene mere intelligent. Vi står over for en fantastisk mulighed for at få EU’s vinsektor tilbage på toppen, hvor den hører hjemme – lad os ikke forspilde chancen.”

Reformen skal forsøge at få Europa til at tilbageerobre førstepladsen på verdensvinmarkedet og dermed fremtidssikre den europæiske vintradition og -produktion.

En række konkrete tiltag skal sikre dette:

Udbud og efterspørgsel skal matche hinanden

Støtten til destillation bortfalder – i stedet vil man anvende midlerne på braklægning af vinmarker og på markedsføring af europæisk vin. Det vurderes at omkring 1/9 af alle vinmarker i Europa skal nedlægges – det svarer til et areal af Fyns størrelse.

Forståelige etiketter

Mærkningen af europæisk vin skal gøres mere forbrugervenlig. Det skal være muligt at nævne druetypen på etiketten – også for vine med AOC.

Moderne vinproduktion

Et af de mere kontroversielle forslag går ud på at tillade brugen af træ-chips samt mulighed for at kunstvande – begge produktionsmetoder, som anvendes i stor grad af oversøiske vinproducenter.

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine