EU og USA har underskrevet en aftale om vin produktionsmetoder og fælles brug af navne på etiketterne. Aftalen indebærer bl.a. at USA skal dæmpe brugen af europæiske geografiske termer som Parma skinke og Madeira vin.
17 sådanne navne bliver nu helt forbudte for amerikanske producenter, bl.a. Chablis, Sherry og Chianti. Til gengæld må amerikansk vin, der er fremstillet efter metoder, der ikke er godkendt i EU, nu godt sælges i EU. Det er bl.a. vin fremstillet med træchips (i stedet for egefade), der nu må sælges overalt i EU.
“Aftalen er indgået for at gøre det lettere at sælge EU vin på det lukrative amerikanske marked”, siger EU’s ansvarlige landbrugskommisær, Mariann Fischer Boel. Omkring 40% af EU’s eksport af vin ender på det amerikanske marked, der således er det største for europæisk vin.
Selvom en del navne nu bliver forbudte for amerikanerne, er der dog nogle der må fortsætte – nemlig de, der har været brugt i mange år, f.eks. Champagne og Burgundy. Derfor er mange franske vinproducenter oprørte over aftalen.
EU og USA fortsætter forhandlingerne om 3 måneder og det ventes at der oprettes en fælles komité, der skal se på vinrelaterede sager.