9. marts 2005

Måske var det det solrige og flotte vejr eller den skønne udsigt fra Restaurant Søren K i Det Kongelige Bibliotek, der havde stor indflydelse? Eller den yderst charmerende og veltalende Eduardo Chadwick? I hvert fald var roserne mange til de vine, som det chilenske vinhus Errazuriz og dets danske distributør H.J. Hansen Vin A/S præsenterede for en håndfuld vinskribenter på Restaurant Søren K.

Og vinene var gode! Selvfølgelig var de specielt udvalgte til lejligheden, men generelt var der tale om vine af meget høj international kvalitet men til gode oversøiske priser. Stilen på vinene er blevet mere afdæmpet end det tidligere er set fra Sydamerika og nærmer sig en mere international stil, hvor moden frugt og fadlagring stadig spiller en stor rolle, men hvor kompleksitet og finesse er begyndt at trænge sig på også.


Det virker som om Errazuriz har fat i den lange ende med denne ændring af stil. Ændringen skyldes ikke mindst den meget energiske og charmerende ejer, Eduardo Chadwick, der bruger meget af sin tid på at besøge andre vingårde i hele verden for at suge inspiration til sig og tage det bedste med hjem til Chile.

Hvor udgangspunktet for Errazuriz før i tiden var at kopiere Bordeaux er fokus nu på forudsætningerne i Chile. Der ses mere på eget terroir og man forsøger at skabe vine, der passer til Chiles vindyrkningsforhold. Det betyder bl.a., at både Syrah og Sangiovese har fået en større betydning.

Selve smagningen omfattede 13 vine. De 5 første var såkaldte Single Vineyard vine fremstillet på kun én druetype og alle til priser omkring 100 kr. Et prisleje hvor man bør forvente at få et godt glas vin. Efter min mening skal en vin til 100 kr. helst score 87+ pts. for at være pengene værd. Og det levede de alle op til! Specielt Carmenere Single Vineyard 2003 til kr. 114,75 var helt i top med 90 pts. men også Cabernet Sauvignon Organic 2003 fulgte godt med.
En nyskabelse var også med, nemlig The Blend 2003, som er en blanding af Cabernet, Shiraz, Sangiovese og Carmenere. Prisen er endnu ukendt, men da jeg scorede den 90+ pts. er den et udmærket køb op til ca. 150 kr.

De to sidste vine i første flight var La Cumbre Shiraz 2003 og Don Maximiano 2001. Le Cumbre er let spicy med en flot kompleksitet. Den smager stor og scorer da også 91/100 pts. Prisen er kr. 189,75. Don Maximiano 2001 var endnu bedre. Fyldig, kompleks, rig, intens og med en vidunderlig blødhed. 93/100 pts. Prisen er kr. 299,00.

De 5 sidste vine var en vertikalsmagning af den absolutte topvin Vinedo Chadwick, som kun er fremstillet siden 1999. Vi smagte alle 5 årgange til og med 2003. Efter sigende den første vertikalsmagning Eduardo Chadwick selv har haft af denne vin.

Vinedo Chadwick kom for alvor på verdenskortet, da den for godt et år siden vandt en blindsmagningskonkurrence i Berlin foran bl.a. slottene Latour, Lafitte, Margaux og Solaia. Alle i årgang 2000 og 2001. Vinedo Chadwick 2000 blev nr. 1!

Vinedo Chadwick er en stor vin fremstillet på Cabernet Sauvignon. Den er klart inspireret af Bordeaux, men er alligevel med sit eget præg. Årgang 2000 var den jeg scorede højest. Sikkert fordi den er den mest forførende af vinene. Den fik 95/100 pts. Men årgang 2001 og 2003 kom lige efter med 94/100 pts. P.t. sælger H.J. Hansen årgang 1999 og 2001 til kr. 499,00. Årgang 2003 forventes at koste det samme. Mange penge men ikke i nærheden af tilsvarende Bordeaux!

Chile er generelt kommet langt på den vinmæssige scene, men Errazuriz ser specielt ud til at være kommet et stykke længere. Hvad bliver den gamle vinverdens svar?

Se smagekommentarer fra alle vinene her

Om forfatteren 

Jan Olsen

Jan har drevet VinForum siden 1997 og er dermed en af de mest erfarne online vinskribenter. Læs mere end 5.000 sider om alt fra vinens verden.

Giv en kommentar

Din email adresse offentliggøres ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Bay Vine